Στη χώρα της Νότιας Αφρικής, το λαθρεμπόριο άγριων ζώων, ζωντανών ή μερών τους, οργιάζει. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση της μακρινής χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει νόμιμα και μια και καλή, όλο το απόθεμα κεράτων ρινόκερου που διατίθεται.
Ο υπουργός Υδάτων και Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα θα υποβάλλει αίτηση για τη σχετική πράξη πώλησης, στο επόμενο Συνέδριο για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας (CITES), που θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική το 2016. "Η Νότια Αφρική δεν επιθυμεί να παραμείνει περαιτέρω όμηρος των ομάδων που κατακρεουργούν τους ρινόκερους της χώρας", δήλωσε ο υπουργός σχετικά.
Η κίνηση μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως αντιφατική-άλλωστε, η συνήθης πρακτική είναι να καίγονται τα κατασχεμένα κέρατα ώστε να μην περνούν στη μαύρη αγορά. Το σκεπτικό όμως, είναι πως μια μαζική είσοδος μεγάλου αριθμού κεράτων στην αγορά, θα ρίξει απότομα τις τιμές τους, καθιστώντας τα λιγότερο σπάνια. Τα χρήματα που αναμένεται να συγκεντρωθούν, θα επενδυθούν στη διατήρηση των σπάνιων ειδών και στην έρευνα. Παρόλα αυτά, εκφράζονται έντονες ανησυχίες πως αυτή η φιλόδοξη κίνηση, το μόνο που θα επιτύχει στην πραγματικότητα, θα είναι να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερου.
Το εμπόριο κεράτων ρινόκερου, έχει τεθεί εκτός νόμου από το 1977, ενώ μόνο πέρυσι, 668 ρινόκεροι σκοτώθηκαν μόνο στη Νότια Αφρική. Ο αριθμός βαίνει αυξανόμενος χρόνο με το χρόνο, καθώς οι λαθροθήρες προσπαθούν να καλύψουν τη σταθερά αυξανόμενη ζήτηση από τις ασιατικές χώρες, όπου το συγκεκριμένο σημείο του ζώου προσδίδει κοινωνικό κύρος στον κάτοχο, αλλά και θεωρείται θεραπευτικό.