Κάτω από ευνοϊκές ατμοσφαιρικές συνθήκες τυχαίνει τελευταία λάμψη φωτός που προέρχεται από τον ήλιο να μας προσφέρουν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο – μία σχεδόν στιγμιαία πράσινη λάμψη.
Το φαινόμενο αυτό του φωτός είναι αρκετά σπάνιο και απαιτεί καθαρή ατμόσφαιρα, χωρίς πολλά σωματίδια και ήρεμα αέρια στρώματα.
H εικόνα της δύσης του Ήλιου που βλέπουμε δεν είναι πραγματική: ο Ήλιος έχει ήδη δύσει και αυτή η εικόνα του φωτεινού δίσκου που ακουμπά στον ορίζοντα προτού εξαφανιστεί δημιουργείται από τις ακτίνες του που διαθλώνται μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με το scienceillustrated.gr, αυτές αποκτούν καθοδική πορεία, με αποτέλεσμα να μας φαίνεται ότι ο Ήλιος είναι ψηλότερα από τη θέση στην οποία πραγματικά βρίσκεται.
Επιπλέον, από το λευκό φως του Ήλιου, τα μικρά μήκη κύματος διαθλώνται περισσότερο – ξεκινώντας από το μπλε και καταλήγοντας στο κόκκινο που έχει τη μικρότερη διάθλαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εικόνα του Ήλιου με κόκκινο φως να είναι χαμηλότερα στον ουρανό από την εικόνα του Ήλιου στο πράσινο και αυτή με τη σειρά της χαμηλότερα από την εικόνα του Ήλιου στο μπλε.
Επιπλέον, όταν δύει ο κόκκινος δίσκος του Ήλιου, το μπλε χρώμα σκεδάζεται περισσότερο από τα άλλα και δεν φτάνει σχεδόν ποτέ στα μάτια μας. Γι’ αυτό συνήθως τα τελευταία ορατά χρώματα στη δύση, είναι κοκκινωπά. Όταν όμως είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, ο παρατηρητής μπορεί, με λίγη τύχη, να δει μια σαφή πράσινη ή πολύ σπανιότερα μια μπλε φωτεινή λάμψη τα τελευταία δευτερόλεπτα προτού ο Ήλιος χαθεί από τον ορίζοντα.