Ένας κομήτης έκανε θανάσιμη βουτιά μέσα στον Ήλιο

Πήρε φόρα και... βούτηξε μέσα στον Ήλιο! Ο κομήτης Λαβτζόι (πήρε το όνομα του Αυστραλού αστρονόμου που τον ανακάλυψε) πρόσφερε στους επιστήμονες την ευκαιρία να παρατηρήσουν την παράτολμη βουτιά του μέσα στην υπέρθερμη ανάσα του άστρου μας και μετά να βγαίνει από την απέναντι πλευρά του Ήλιου.

Το συμβάν είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έτσι κατάφεραν οι αστρονόμοι να μελετήσουν το λεγόμενο ηλιακό στέμμα. Το στέμμα αυτό είναι υπερβολικά καυτό και δεν μπορεί να μελετηθεί από τα διαστημικά σκάφη.

Ο κομήτης, ο οποίος το Δεκέμβριο του 2011 πλησίασε τον Ήλιο με ταχύτητα 600 χλμ. το δευτερόλεπτο σε απόσταση μόλις 140.000 χιλιομέτρων, βγήκε πρόσκαιρα σώος και, στο μεταξύ, οι αστρονόμοι κατόρθωσαν να αναλύσουν την επίπτωση του ηλιακού μαγνητικού πεδίου πάνω του. Δυστυχώς όμως για τον κομήτη, δύο ημέρες αργότερα, ο πυρήνας του διαλύθηκε και ο ίδιος εξαφανίστηκε πια για τα καλά, μάλλον λόγω της πρόσφατης καυτής επαφής του με τον Ήλιο, την οποία -έστω και με καθυστέρηση- δεν άντεξε.

Η ανάλυση του μαγνητικού πεδίου της ατμόσφαιρας του Ήλιου θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του ηλιακού ανέμου και των περιοδικών ηλιακών εκλάμψεων, που εκτοξεύουν φορτισμένα σωματίδια στο ηλιακό σύστημα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη Γη.

Την επόμενη δεκαετία, οι αστρονόμοι περιμένουν και άλλους κομήτες να κάνουν παρόμοιες βουτιές θανάτου, δίνοντας έτσι νέες ευκαιρίες για συλλογή στοιχείων σχετικά με την ηλιακή ατμόσφαιρα.