Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Μια μέρα για το σπίτι όλων μας, τον πλανήτη!

Της Λήδας Δεληγιάννη

Κάποιες φορές, οι αριθμοί μας πείθουν περισσότερο.

Γι' αυτό ας ξεκινήσουμε με αριθμούς:

  • 1,3 δισεκατομμύρια (!) τόνοι τροφίμων καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια
  • Αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 των τροφίμων που παράγονται
  • Αυτά θα ήταν αρκετά για να ταΐσουν 870 εκατομμύρια ανθρώπους (1 στους 7 κατοίκους της Γης) που πάνε νηστικοί στο κρεβάτι τους κάθε βράδυ.
  • 13.000.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από ασιτία κάθε χρόνο.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στο foodwaste, τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια μας.

Ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι ακόμη και 1 στα 2 τρόφιμα που αγοράζουμε καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι ο μέσος πολίτης στη βόρειο Αμερική ευθύνεται για την εκπομπή 5,5 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Το αντίστοιχο ποσοστό για το μέσο Ευρωπαίο πολίτη είναι 2,4 εκατ. τόνοι. Το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει το 80% των πόρων και της ενέργειας που δαπανάται κάθε χρόνο για την παραγωγή τροφής. Αντίστοιχα το υπόλοιπο 80% των κατοίκων του πλανήτη μας καταναλώνει το υπόλοιπο 20% που τους "παραχωρεί" ο ανεπτυγμένος κόσμος.

Σε μια υψηλής συμβολικής σημασίας επιλογή, η φετινή χώρα που θα διοργανώσει τις κύριες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η Μογγολία.

 

Εκεί, στη μακρινή και άγονη γη των βουνών και της ερήμου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι συχνότερες παρά ποτέ. Συνήθως όταν λέμε "κλιματική αλλαγή" σκεφτόμαστε κάποια πολύβουη μητρόπολη γεμάτη νέφος ή κάποια βιομηχανική ζώνη με φουγάρα που καπνίζουν.

Όμως, οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι πολύ πιο ορατές στις απομακρυσμένες περιοχές (βλέπε τους πόλους της Γης).

Στη Μογγολία, η κλιματική αλλαγή έχει φέρει τα λεγόμενα dzud, δηλαδή παγερές θύελλες σε συνδυασμό με υψηλή ξηρασία. Το φαινόμενο αυτό καταστρέφει και την ελάχιστη βλάστηση της στέπας και σκοτώνει 1 στα 5 ζώα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μογγόλοι ζουν ως επί το πολύ από την κτηνοτροφία.

Κύριο μήνυμα της φετινής διοργάνωσης είναι ότι όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, μπορούμε να κάνουμε μεγάλη διαφορά στην προστασία αυτού του πλανήτη που είναι το σπίτι όλων μας.

Και ας μη λησμονούμε ότι ο άνθρωπος είναι άρρηκτα εξαρτημένος από τη φύση και το περιβάλλον. Ακόμη και αν κάποιες φορές, η παντοδυναμία της τεχνολογίας μας κάνει υβριστές και νομίζουμε ότι ο άνθρωπος είναι πάνω από αυτά...

Αν θυμηθούμε όμως κάποιες περιβαλλοντικές καταστροφές θα δούμε πόσο αδύναμοι είμαστε όταν η Φύση μας εκδικείται για τις πληγές που της ανοίγουμε κάθε μέρα!