Ψηλά, στο ομιχλώδες δάσος του όρους Kaputar, στη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ένα εντελώς άγνωστο, καλά κρυμμένο κόσμο.
Από καιρό οι κάτοικοι των γύρω περιοχών το έλεγαν: τις νύχτες που έβρεχε, τα σαλιγκάρια γίνονταν ροζ!
Και πράγματι, ανάμεσα στα νέα είδη που ανακάλυψαν οι επιστήμονες ήταν και το Triboniophorus aff. graeffei, το ροζ σαλιγκάρι που φωσφορίζει! Και είναι και κανίβαλος! Το μήκος του αγγίζει τα 20 εκατοστά και τρέφεται με άλλα σαλιγκάρια που είναι χορτοφάγα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σαλιγκάρια αυτά είναι... ζωντανά απολιθώματα: υπάρχουν από τότε που η Αυστραλία ήταν απλά ατελείωτα τροπικά δάση και ίσως να είχαν εξαφανιστεί αν δεν είχε εκραγεί ένα ηφαίστειο στο Kaputar, πριν από 17.000.000 χρόνια.
Τα πλάσματα που ζουν στο Kaputar επιβιώνουν μόνον στο συγκεκριμένο οικοσύστημα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το σπάνιο αυτό οικοσύστημα καλύπτει μια περιοχή ακτίνας μόλις 10 χλμ.
Διαβάστε ακόμη: Ο έχων φωτογένεια... σωθήτω
Όπως λένε οι περιβαλλοντολόγοι, πολύ συχνά ανησυχούμε για ζωάκια που μας φαίνονται εντυπωσιακά και χαριτωμένα, όπως τα πάντα ή τα κοάλα. Όμως υπάρχουν κυριολεκτικά εκατομμύρια άλλα είδη, τα οποία είναι πολύ πιο κρίσιμα για τη διατήρηση ολόκληρων οικοσυστημάτων, απλά δεν τα γνωρίζουμε ή δεν μας φαίνονται τόσο χαριτωμένα.
Διαβάστε ακόμη: Κατσαρίδα λάμπει στο σκοτάδι, μαϊμού με μπλε οπίσθια, σαρκοβόρο σφουγγάρι