Οι αρουραίοι είναι… αλλήθωροι

Μια ιδιαιτερότητα που έχει καταγραφεί σε ερπετά όπως ο χαμαιλέοντας- είναι όμως άκρως ασυνήθιστη στα θηλαστικά- ανακάλυψαν επιστήμονες στους αρουραίους. Τα μάτια του τρωκτικού μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα, σε αντίθετες κατευθύνσεις, με τέτοιο τρόπο ώστε το ζώο να βλέπει πάντα τι συμβαίνει από πάνω του. 

Όπως συμβαίνει σε πολλά θηλαστικά που αντιμετωπίζουν μόνιμο κίνδυνο από θηρευτές, οι αρουραίοι έχουν τα μάτια στα πλάγια του κεφαλιού, θέση που προσφέρει ένα εξαιρετικά ευρύ οπτικό πεδίο. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν το κεφάλι του αρουραίου στρέφεται προς τα κάτω, τα μάτια στρέφονται ελαφρώς προς τα πάνω αλλά προς αντίθετες κατευθύνεις. 

Όταν το ζώο κοιτάει ευθεία μπροστά, τα μάτια συγκλίνουν προς τα εμπρός σαν αλλήθωρα. Όταν πάλι ο αρουραίος γυρίσει το κεφάλι προς το πλάι, το μάτι στη χαμηλωμένη πλευρά στρέφεται προς τα πάνω ενώ το άλλο προς τα κάτω. 

Όπως επισημαίνει η νέα μελέτη των ερευνητών  στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Max Planck στο Τίμπιγκεν της Γερμανίας, στο περιοδικό Nature, η αλλόκοτη “διπλή όραση” του αρουραίου είναι πιθανότατα μια εξελικτική προσαρμογή για την αποφυγή των αρπακτικών πτηνών όπως οι κουκουβάγιες και τα γεράκια.

Δεδομένου ότι στη φύση οι αρουραίοι αντιμετωπίζουν μόνιμο κίνδυνο εναέριας επίθεσης, το αλληθώρισμα είναι προφανώς μια τακτική που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης -έστω και με λίγη ζαλάδα.