Έξι από τα πιο μοναχικά πλάσματα του πλανήτη

Ανήκουν στα σπανιότερα είδη της υφηλίου και απειλούνται με εξαφάνιση, όχι μόνο από την ανθρώπινη απειλή, αλλά από τη μοναξιά. Κι όμως, υπάρχουν ζώα που περιμένουν όλη τους τη ζωή να βρουν το άλλο τους μισό, για να μην εξαλειφθούν τελείως.

Ο μοναχικός George

Η ιστορία του "μοναχικού George" έκανε το γύρο του κόσμου, ενός από τα πιο αντιπροσωπευτικά μέλη του "κλαμπ των εγκαταλελειμμένων ζώων". Η χελώνα από τα νησιά Γκαλάπαγκος πέθανε πέρυσι, σε ηλικία άνω των 100 ετών, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να ζευγαρώσει και κατ' επέκταση να διαιωνίσει το είδος του.

Κιχλίδα της Mangarahara

Ένα είδος ψαριού τόσο σπάνιο, ώστε μόνο τρία αρσενικά έχουν εντοπιστεί και ζουν σε ζωολογικούς κήπους της Ευρώπης. Πιστεύεται ότι, λόγω των διαταραχών που υπέστη το φυσικό τους περιβάλλον, δεν μπορούν να επιβιώσουν στη φύση, γι' αυτό και οι υπεύθυνοι των ζωολογικών ψάχνουν να τους βρουν σύντροφο, προτού εξαλειφθούν τελείως.

Λεοπάρδαλη Amur

Πρόκειται για ένα έξυπνο, γρήγορο και εντυπωσιακό αιλουροειδές που ζει στα δάση της Ανατολικής Ρωσίας. Είναι όμως, και πολύ σπάνιο με μόλις 30 να έχουν εντοπιστεί. Το πρόβλημα της έλλειψής τους, είναι ακριβώς αυτή η εντυπωσιακή εμφάνιση που προσελκύει τους λαθροκυνηγούς, ενώ αντιμετωπίζουν και προβλήματα υποσιτισμού. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την προστασία τους.

Ρινόκερος της Ιάβας

Κάποτε ζούσαν στη νοτιοανατολική Ασία, αλλά πλέον αυτά τα μοναχικά πλάσματα, έχουν περιοριστεί στο εθνικό πάρκο της Ιάβας. Είναι ίσως το πιο σπάνιο είδος μεγάλου θηλαστικού στη Γη και απομένουν λιγότεροι από 100. Είναι επομένως, σημαντικό για τη βιοποικιλότητα, η ερωτική τους ζωή να είναι όσο το δυνατόν πιο συναρπαστική.

Οι γορίλες των αφρικανικών βουνών

Η καταπάτηση του φυσικού τους περιβάλλοντος υπήρξε καταλυτική για το είδος τους, καθώς εξωθήθηκαν σε πιο υψηλά και αφιλόξενα μέρη. Παρά τις προσπάθειες για τη διάσωσή τους τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τους 900 και παραμένει άκρως απειλούμενο είδος.

Δελφίνι Vaquita

Είναι ένα είδος μικρού δελφινιού που ζει στον Κόλπο του Μεξικού και ο αριθμός τους ανέρχεται στα 200 περίπου ζώα, χάρη στη βιομηχανία της αλιείας. Η τελευταία ευθύνεται άμεσα και έμμεσα για τη μείωση στον πληθυσμό τους, καθώς εμποδίζει και την αναπαραγωγή τους. Από την άλλη, υπάρχουν ελπίδες για "αναθέρμανση", καθώς, τα συγγενικά τους δελφίνια είναι ιδιαίτερα "παιχνιδιάρικα" και ερωτικά ζώα.