Ουδέν κακό αμιγές καλού! Και όπως προκύπτει από μια νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, η κλιματική αλλαγή και οι σημαντικές μεταστροφές που αυτή έφερνε σε διάφορες περιοχές ήταν η αιτία που προέκυψαν οι σημαντικότερες καινοτομίες του ανθρώπινου πολιτισμού!
Οι ερευνητές μελέτησαν θαλάσσια ιζήματα από τη θάλασσα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής. Τα ιζήματα κάλυπταν μια περίοδο 100.000 ετών.
“Βρήκαμε ότι η Νότιος Αφρική βίωσε ραγδαίες κλιματικές μεταβάσεις σε υγρότερες συνθήκες σε περίοδο που το Βόρειο Ημισφαίριο βίωνε εξαιρετικά ψυχρές συνθήκες”, δήλωσε ο Δρ. Martin Ziegler από το Πανεπιστήμιο του Καρντίφ.
Οι διαφορές αυτές προκάλεσαν έντονες βροχοπτώσεις. Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη ωστόσο ήταν ότι τα ξαφνικά αυτά κύματα βροχοπτώσεων συνέπιπταν με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα! Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι μεγαλύτερες “βιομηχανίες” της Λίθινης Εποχής, αναπτύσσονταν σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, ενώ στις περιόδους ξηρασίας, η βιομηχανία ήταν σε ύφεση. Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι υγρές περίοδοι συνδέονταν με σημαντικές καινοτομίες και τεχνολογίες, όπως η κατασκευή εργαλείων από πέτρες και κόκκαλα, η κατασκευή κρεβατιών από φυτά και η κατασκευή κοσμημάτων από κοχύλια.
Επιπλέον, τις ίδιες περιόδους αναπτύχθηκαν οι βραχογραφίες, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη της γλώσσας.