Η συνεισφορά των μελισσών στη ζωή μας δεν περιορίζεται πλέον στη διατροφή ή την αισθητική, καθώς μπορούν να αποδειχθούν και ήρωες. Νέα έρευνα που διεξήχθη στο Ζάγκρεμπ, έδειξε ότι οι μέλισσες μπορούν να εντοπίσουν νάρκες που δεν έχουν εκραγεί.
Η Κροατία μόνο, εκτιμάται ότι έχει 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα ναρκοπεδίων, όπου οι νάρκες δεν έχουν ακόμη εκραγεί από τις συγκρούσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Επικεφαλής του πειράματος είναι ο Nikola Kezic, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και ειδικός στη συμπεριφορά των μελισσών. Η ιδέα της όλης διαδικασίας στηρίζεται στην εξαιρετική αίσθηση της οσμής που έχουν οι μέλισσες και που μπορεί γρήγορα να εντοπίσει τη μυρωδιά εκρηκτικών.
Σκοπός του πειράματος, όπως αναφέρεται στη Huffington Post, είναι να εκπαιδεύσουν τα έντομα, ώστε να αναγνωρίζουν την τροφή τους με τη μυρωδιά από ΤΝΤ. Βέβαια, η εκπαίδευση ενός μικρού αριθμού μελισσών είναι εύκολη, όταν όμως πρόκειται για ολόκληρη την αποικία, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.
Παρόλα αυτά, η μέθοδος εκπαίδευσης των μελισσών, επικυρώνοντας τη μυρωδιά εκρηκτικών με την τροφή που καταναλώνουν, φαίνεται να λειτουργεί - συγκεντρώνονται κυρίως στα μέρη, όπου υπάρχει διάλυμα σακχάρου αναμεμειγμένο με ΤΝΤ, παρά σε εκείνα με διαφορετική μυρωδιά. "Το βασικό μας συμπέρασμα είναι ότι οι μέλισσες μπορούν να εντοπίσουν καθαρά το στόχο αυτό και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι" δηλώνει ο Kezic.
Ωστόσο, αναμένεται να περάσει αρκετό διάστημα, ωσότου οι μέλισσες αφεθούν σε αληθινά ναρκοπέδια, καθώς θα περάσουν πρώτα από διάφορες ελεγχόμενες δοκιμές. Σημειώνεται παράλληλα, ότι και στο παρελθόν έχει επιχειρηθεί από Αμερικανούς ο εντοπισμός ναρκών από τα ίδια έντομα, όμως το πείραμα αυτό δεν συμπεριλάμβανε το ΤΝΤ, το πιο κοινό εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε το 1991. Ακόμα και αρουραίοι και σκύλοι έχουν χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό, αλλά σε αντίθεση με τις μέλισσες, κρίνονται ακατάλληλοι, καθώς μπορούν να πυροδοτήσουν τις βόμβες με το βάρος τους.