Στα σαγόνια του αλιγάτορα το μυστικό για γερά δόντια

Το μυστικό για την ανάπτυξη μεθόδων που θα κάνουν τον άνθρωπο να έχει σε όλη του τη ζωή πολλά και γερά δόντια, βρίσκεται -όπως πιστεύουν οι επιστήμονες-  στα σαγόνια του αλιγάτορα!

 Οι αλιγάτορες διαθέτουν 80 δόντια κατά μέσο όρο και, στη διάρκεια της ζωής τους, αλλάζουν 50 φορές δόντια, κάτι που σημαίνει ότι στο στόμα τους δημιουργούνται 2-3 χιλιάδες δόντια!

Αντίθετα, ο άνθρωπος αλλάζει δόντια μόλις μια φορά στη ζωή του. Έτσι, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας μελετούν τους αλιγάτορες, ευελπιστώντας ότι θα βρουν έναν τρόπο να χαρίσουν την ικανότητα του αλιγάτορα και στον άνθρωπο.

" Τα δόντια παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση αφού με αυτά τρεφόμαστε και έτσι είναι επόμενο το ότι αντιμετωπίζουν συχνά φθορές και απώλειες. Τα περισσότερα σπονδυλωτά ζώα αντικαθιστούν τα δόντια τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται ως πηγή για τη συχνή ανανέωση των δοντιών" αναφέρει ο καθηγητής Τσενγκ-Μινγκ Τσουόνγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει την μελέτη της  στην επιθεώρηση "PNAS".