Αυτά είναι τα πιο γκουρμέ… έντομα!

Πώς θα σας φαινόταν ένας τσελεμεντές με υπέροχες συνταγές για να μαγειρέψετε... έντομα;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), με νέα του έκθεση ενθαρρύνει τους ανθρώπους παγκοσμίως να βάλουν στο πιάτο τους τροφές όπως σκαθάρια, κάμπιες, ακρίδες, ταραντούλες και μυρμήγκια. Όχι μόνον τα έντομα μπορούν να ταΐσουν τον πλανήτη, αποφαίνεται ο FAO, αλλά μπορούν να απογειώσουν τη γεύση στην κουζίνα μας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό υπάρχουν περίπου 1.500 είδη βρώσιμων εντόμων σε όλο τον κόσμο.

Αυτά είναι ορισμένα από τα πιο νόστιμα έντομα του κόσμου.

Οφείλουμε πάντως να ομολογήσουμε ότι στηριζόμαστε στη γνώμη των ειδικών του FAO, δεν τα έχουμε δοκιμάσει...

Κάμπιες

Θεωρούνται γκουρμέ σε πολλές νοτιοαφρικανικές χώρες και μάλιστα η τιμή τους είναι ιδιαίτερα τσουχτερή. Πιστεύεται ότι είναι το πιο νόστιμο από τα έντομα και η γεύση του – λένε- φέρνει σε αυτή του κουκουναρόσπορου.

Ακρίδες και Γρύλοι

Η συνταγή μας έρχεται από την Παλαιά Διαθήκη! Η προτεινόμενη συνταγή είναι στο φούρνο ή ως top σε σαλάτα. Η γεύση τους μοιάζει με πατατάκια νάτσος ενώ η Αντζελίνα Τζολί έχει αποκαλύψει ότι ταΐζει τα παιδιά της γρύλους αντί για Doritos (!).

Τζιτζίκια

Μαλακά και ζουμερά, οι ειδικοί λένε ότι αποτελούν ιδανική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών.

Σκαθάρια

Τρώγονται ψητά ή και ωμά και – λέγεται ότι- έχουν γεύση μπέικον. Αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών.

Ταραντούλες

Το σώμα τους έχει αρκετό “κρέας” και η γεύση τους μοιάζει με γαρίδας.

Μυρμήγκια

Πωλούνται και σε σταντς στο δρόμο αντί για ποπκόρν. Τρώγονται και με ριζότο.

Ασιατική κουζίνα...

Πάντως ήδη περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ασία, τρώνε εδώ και αιώνες έντομα.

Σύμφωνα με τον FAO στα έντομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως συγκαταλέγονται:

  • τα σκαθάρια (31%),
  • οι κάμπιες (18%),
  • οι μέλισσες και τα μυρμήγκια (14%),
  • οι ακρίδες και οι γρύλοι (13%), ενώ από το μενού δεν λείπουν και
  • οι τερμίτες (3%) ή
  • οι μύγες (2%).

Στην έκθεση απαριθμούνται τα οφέλη της εκτροφής εντόμων με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν ότι για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων χρειάζονται μόνο δύο κιλά τροφή. Εκτός αυτού, η εκτροφή εντόμων μπορεί να γίνει σε οργανικά απορρίμματα, συμπεριλαμβανομένων των περιττωμάτων ανθρώπων και ζώων, κάτι που συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Επισημαίνεται επίσης ότι τα έντομα απελευθερώνουν στο περιβάλλον πολύ μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με τους χοίρους και τα βοοειδή, ενώ η εκτροφή τους απαιτεί μικρότερες εκτάσεις και λιγότερο νερό.