Ποιος πέταξε το πιράνχας στη λίμνη;

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές του Βελγίου όταν ένα πιράνχας έκανε την εμφάνιση του σε μια λίμνη στα βόρεια της χώρας.

Το τροπικό και σαρκοβόρο ψάρι που ενδημεί στη Νότιο Αμερική, ψαρεύτηκε από τον 20χρονο Bjorn Vancant  σε λίμνη κοντά στην περιοχή Mechelen, στο βόρειο Βέλγιο. 

Έκπληκτος ο νεαρός κάλεσε τις αρχές και αμέσως σήμανε συναγερμός .  Οι  δασοφύλακες της περιοχής  βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τον εντοπισμό και άλλων πιράνχας, ωστόσο αυτό δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό γιατί τα συγκεκριμένα ψάρια ζουν σε θερμότερα νερά.

Παρόλα αυτά, η βελγική οργάνωση για την άγρια ζωή “Natuurpunt” ανακοίνωσε ότι το περιστατικό καταδεικνύει τους κινδύνους της απελευθέρωσης ξενικών ειδών στα τοπικά οικοσυστήματα.
Δεν μίνια η πρώτη δορά που στο Βέλγιο κάνουν την εμφάνιση τους εξωτικά ζώα. Πρόσφατα εντοπίστηκαν και άλλα  είδη, μεταξύ των οποίων βάτραχοι και χελώνες, τα οποία πιθανότατα απελευθερώθηκαν στη φύση από ιδιοκτήτες που πλέον δεν τα ήθελαν, όπως και το πιράνχας.

 “Είναι απίστευτα δύσκολο να εμποδίσεις τον πολλαπλασιασμό αυτών των ζώων, κυρίως όσων ζουν στο νερό”, δήλωσε ο Griet Nijs, μέλος της οργάνωσης.

Τα πιράνχας έχουν αποκτήσει τρομακτική διάσταση, καθώς έχουν καταγραφεί επιθέσεις τους κατά ανθρώπων, όμως στην πραγματικότητα οι περιπτώσεις αυτές είναι μεμονωμένες. Κατά διαστήματα είχαν διαδοθεί μύθοι σχετικά με πιράνχας ότι καταβροχθίζουν ένα ανθρώπινο σώμα ή κάποιο θηλαστικό μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτοί οι μύθοι αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο γένος αυτού του ψαριού. Ένας ακόμη μύθος αναφέρει ότι έλκονται από το αίμα.Όμως όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί ύστερα από σχετικές επιστημονικές έρευνες.