Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν μια καταστροφική πλημμύρα “κατάπιε” το χωριό του και τις γειτονικές περιοχές, στις όχθες του Βραχμαπούτρα, στην Ινδία, ένας αγρότης αποφάσισε να ξαναφυτέψει την περιοχή.
Αρχικά, εργάστηκε στην αναδάσωση, που διοργάνωσαν οι τοπικές αρχές. Όταν, όμως, η δενδροφύτευση ολοκληρώθηκε, ο Τζαντάβ Παγιένγκ από το ινδικό κρατίδιο Ασάμ συνέχισε να φυτεύει μπαμπού, σπόρους και βλαστάρια δέντρων ακόμα και σε μια αμμώδη περιοχή, όπου όλοι του έλεγαν πως ήταν αδύνατο να μετατραπεί σε δάσος.
Ο Παγιένγκ περιποιούνταν με αυταπάρνηση τα δέντρα του καθημερινά, εισάγοντας μάλιστα και μυρμήγκια για να αναδιαμορφώσουν το έδαφος. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, μια έκταση 5,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει μεταμορφωθεί σε δάσος περίπου 1300 δέντρων, που φιλοξενεί μάλιστα πολλά είδη φυτών και ζώων, ανάμεσά τους ρινόκερους και τίγρεις.
Ο 52χρονος σήμερα αγρότης αγαπά τόσο πολύ το δάσος του, που κατοικεί εκεί σε μια καλύβα, όπου συχνά τον επισκέπτονται η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους. Εξασφαλίζει τα προς το ζην εκτρέφοντας αγελάδες και βουβάλια και πουλώντας το γάλα τους και έχει γίνει γνωστός ως ο “άνθρωπος-δάσος της Ινδίας”.
Οι προσπάθειες του Παγιένγκ αναγνωρίστηκαν πρόσφατα στην Ινδία, όπου του απονεμήθηκε περιβαλλοντικό βραβείο και ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επαναλάβει το κατόρθωμά του, φυτεύοντας με τα ίδια του τα χέρια χιλιάδες δέντρα.