Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε τους QR codes για να “σκανάρουμε” κάποια διαφήμιση ή κάποιο κατάστημα, που μας οδηγεί σε μία ιστοσελίδα στο κινητό μας. Ευτυχώς, κάποιοι βρήκαν μία πολύ πιο χρήσιμη εφαρμογή τους.
Στο πανεπιστήμιο της Λωζάννης στην Ελβετία, μία ομάδα βιολόγων “εξόπλισε” με QR codes μία αποικία μυρμηγκιών, τα οποία παρακολουθούσαν για 41 μέρες επί 24ώρου βάσεως και κατέγραφαν ανά πάσα στιγμή το πού βρίσκονταν και τι έκαναν, ανακαλύπτοντας πολλά στοιχεία για την κοινωνική δομή των αποικιών των μυρνηγκιών.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι ανά πάσα στιγμή, σε μία αποικία μυρμηγκιών το 40% περίπου των εντόμων φροντίζουν τη Βασίλισσα, το 30% καθαρίζει την αποικία, ενώ το υπόλοιπο 30% αναζητά φαγητό.
Αυτό που είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι τα μυρμήγκια δεν είναι εξειδικευμένα στις εργασίες αυτές, δηλαδή δεν κάνουν αποκλειστικά μία από αυτές σε όλη τους τη ζωή. Αντίθετα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ερευνητών, υπάρχει η τάση τα μικρότερα σε ηλικία μυρμήγκια να ασχολούνται με τη φροντίδα της Βασίλισσας, κατόπιν να αναλαμβάνουν τον καθαρισμό της αποικίας και μόνο όταν μεγαλώνουν περισσότερο προχωρούν στην αναζήτηση φαγητού. Ωστόσο, υπήρχαν και εξαιρέσεις, όπως μεγάλα σε ηλικία μυρμήγκια που φρόντιζαν τη Βασίλισσα ή μικρά που έβγαιναν προς αναζήτηση τροφής.
Η καθηγήτρια Άννα Ντόρναουρ από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα επεσήμανε ότι η έρευνα αυτή αλλάζει πολλά από τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι σήμερα, λόγω του πλήθους και της λεπτομέρειας των στοιχείων που συνελέγησαν. Σημειώνει πως έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια νέες μέθοδοι μελέτης των συνηθειών των ζώων, αλλά η συγκεκριμένη είναι μία από τις πρώτες εμπειρικές μελέτες που τις αξιοποιούν.