Οι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής

Ένα νέο κύμα προσφύγων που απορρέει άμεσα από την περιβαλλοντική καταστροφή, έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα. Το κεντρικό συμβουλευτικό όργανο της Αυστραλίας θέτει επί τάπητος το καλπάζον ζήτημα των λεγόμενων "προσφύγων της κλιματικής αλλαγής".

Στην Αυστραλία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, ξεκίνησε ήδη εκστρατεία από το κρατικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, προκειμένου η κυβέρνηση της χώρας να εντάξει νέα κατηγορία στο σώμα των προσφύγων για όσους επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τη Guardian στοχεύει στην παροχή προστασίας στα θύματα της κλιματικής μεταβολής, όπως συμβαίνει με όσους διαφεύγουν πολέμου ή διώξεων.

Η Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων που δημιουργήθηκε στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν προσφέρει καμία ασφάλεια σε όσους απειλούνται από τις αλλαγές στο περιβάλλον, καθώς ορίζει ως πρόσφυγα, κάποιον που "έχει βάσιμο και δικαιολογημένο φόβο δίωξης στην πατρίδα του λόγω της φυλής, της θρησκείας ή εθνικότητας των μελών μιας συγκεκριμένης ομάδας".

Οι αδυναμίες της Σύμβασης έγιναν εμφανείς πέρυσι, όταν στη Νέα Ζηλανδία, ένας 36χρονος από το Κιριμπάτι, υποστήριξε ενώπιον δικαστηρίου μετανάστευσης ότι, δεν έπρεπε να απελαθεί, καθώς η ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του απειλούνταν στη χώρα τους λόγω των κλιματικών αλλαγών που ύψωσαν τη στάθμη της θάλασσας μόλις δύο μέτρα από τη στεριά. Παρόλα αυτά το δικαστήριο εξέδωσε την απέλασή του, στηριζόμενο στις διατάξεις της Σύμβασης.

Μετά την επίσκεψή του στο Κιριμπάτι, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Phil Glendenning, υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επίσημης αναγνώρισης των προσφύγων της κλιματικής αλλαγής, καθώς η τελευταία θα εξαναγκάσει πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Κιριμπάτι, Anote Tong, τονίζει ότι, πολλοί από τους κατοίκους του νησιού πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.