Οι δεινόσαυροι ήταν και δεινοί κολυμβητές

Κι όμως, εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνισή τους και παρά τις ανακαλύψεις που έχουν ήδη έρθει στο φως, οι δεινόσαυροι εξακολουθούν να εκπλήσσουν. Νέα διεθνής έρευνα στο πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά, απέδειξε ότι μεταξύ άλλων, τα προϊστορικά αυτά πλάσματα ήταν και δεινοί κολυμβητές.

Η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ. Scott Persons, εξέτασε γρατσουνιές από νύχια στο βυθό ποταμού στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, τον οποίο θεωρείται ότι διέσχιζαν δεινόσαυροι. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι εν λόγω γρατσουνιές υποδεικνύουν συντονισμό κινήσεων από τα αριστερά προς τα δεξιά, θυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο κολυμπούν οι σκύλοι.

Οι γρατσουνιές αποδίδονται σε θηριόποδα, σαρκοφάγους δηλαδή δεινοσαύρους που στέκονταν και περπατούσαν με τα δυο τους πόδια, χωρίς ωστόσο, να αποκλείεται το ενδεχόμενο να προέρχονται και από τους πρώτους τυραννόσαυρους. Ο Δρ. Persons δήλωσε σχετικά "εντοπίσαμε γρατσουνιές από τα άκρα δίποδων δεινοσαύρων. Τα σημάδια από τα νύχια δείχνουν ότι οι δεινόσαυροι κολυμπούσαν κατά μήκος του ποταμού και οι άκρες των ποδιών τους άγγιζαν τον βυθό"

Η απόσταση 15 μέτρων που καλύπτουν τα σημάδια, αποδεικνύει ότι οι δεινόσαυροι κολυμπούσαν με συντονισμένες κινήσεις των ποδιών τους, πράγμα που είχε υποτεθεί και από προηγούμενες μελέτες. Το πόρισμα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο " Chinese Science Bulletin" επιβεβαιώνει τη θεωρία περί "κολυμβητών δεινοσαύρων".

Σημειώνεται ότι, το 2007 παλαιοντολόγοι εντόπισαν γρατσουνιές που χρονολογούνται πριν 125 εκατομμύρια χρόνια στον βυθό μιας αρχαίας λίμνης στην Ισπανία. Από τα σημάδια αυτά προέκυψε ότι, οι δεινόσαυροι επέπλεαν σε ύψος 3,2 μέτρα από τον βυθό, ξύνοντας τον πυθμένα με τα νύχια τους.