Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή το ελληνικό κρασί;

Ακόμη και 85% μείωση μπορεί να σημειώσει η ελληνική παραγωγή κρασιού ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Λόγω των επιπτώσεων του φαινομένου, οι οινοπαραγωγικές χώρες, ιδίως της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα απειλούνται, ενώ τα αμπέλια θα αρχίσουν να ευδοκιμούν σε πιο βόρειες περιοχές.

Η μελέτη εκτιμά ότι, καθώς θα ανεβαίνει ο “πυρετός” της Γης και το κλίμα θα γίνεται ολοένα πιο θερμό και ξηρό. Την ίδια ώρα και ενώ η παγκόσμια ζήτηση για κρασιά θα αυξάνει συνεχώς, νέες περιοχές θα αναδειχτούν στον χάρτη των κρασιών παγκοσμίως. Βόρεια Ευρώπη, βορειοδυτικές ΗΠΑ και Κίνα θα πάρουν τα ηνία από παραδοσιακές χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), επισημαίνουν ότι τα αμπέλια αποτελούν άκρως ευαίσθητα φυτά, ευάλωτα και στις παραμικρές αλλαγές του περιβάλλοντος, όπως στον ήλιο, στη βροχή, στη θερμοκρασία και στην υγρασία.

Οι πρώτες σαφείς επιπτώσεις θα είναι ορατές το 2050.

Μέχρι τα μέσα του τρέχοντος αιώνα, τεράστιες περιοχές στη Νότια Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία κ.α.) προβλέπεται ότι θα έχουν γίνει ακατάλληλες πλέον για την παραγωγή κρασιών, με συνέπεια η παραγωγή από αυτές τις περιοχές να μειωθεί περίπου κατά τα δύο τρίτα. Στις περιοχές του Μπορντό, της Τοσκάνης και του Ρήνου η μείωση της οινοπαραγωγής μπορεί να φθάσει το 85% έως το 2050.

Επίσης, ανάλογες επιπτώσεις θα υπάρξουν στην Αυστραλία (μείωση παραγωγής έως 74%), καθώς επίσης στις φημισμένες κοιλάδες Νάπα και Σονόμα της Καλιφόρνια (μείωση έως 70%), που πλέον θα είναι τόσο ξηρές και ζεστές, ώστε σταδιακά τα κρασιά τους μπορεί να εξαφανιστούν από τα ράφια των καταστημάτων ανά τον πλανήτη. Ακόμα, υποχώρηση της οινοπαραγωγής αναμένεται κατά 55% στη Νότια Αφρική και κατά 40% στη Χιλή.