Συναγερμός έχει σημάνει από νέα, ανεξήγητη διαρροή ραδιενεργού ύδατος από τις προσωρινές δεξαμενές στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Όπως ανακοίνωσε η Τepco, μια τρίτη, ανεξήγητη διαρροή άκρως ραδιενεργού ύδατος παρατηρήθηκε γύρω από μια υπόγεια δεξαμενή, η οποία, όπως και δυο άλλες, ίσως να παρουσιάζουν προβλήματα ελαττωματικού σχεδιασμού.
Διαρροή μολυσμένου ύδατος εντοπίστηκε γύρω από τη δεξαμενή 1, μετά τον εντοπισμό μολυσμένου ύδατος γύρω από τις δεξαμενές 2 και 3.
"Προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να πούμε ποια είναι αιτία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Μασαγιούκι Όνο, σύμφωνα με τον οποίο, οι αιτίες θα μπορούσαν να είναι πολλές.
"Δεν μπορούμε ν΄ αρνηθούμε το γεγονός ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη μας στις υπόγειες δεξαμενές. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε όλο το μολυσμένο νερό σε υπέργειες δεξαμενές, εάν επιλέξουμε να μη χρησιμοποιήσουμε τις υπόγειες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε",τόνισε ο Όνο.
Ο πρόεδρος της εταιρείας Ναομί Χιρόζε και ο αντιπρόεδρος Ζένγκο Αϊζάουα θα μεταβούν εντός της ημέρας στο σταθμό της Φουκουσίμα για να διαπιστώσουν οι ίδιοι την κατάσταση και ν΄αποφασίσουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Η Tepco ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι 120.000 λίτρα μολυσμένου ύδατος διέρρευσαν από τις ιδίου τύπου δεξαμενές 2 και 3.
Συνολικά, υπάρχει διαρροή σε τρεις από τις συνολικά επτά δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύσουν άκρως ραδιενεργό ύδωρ, το οποίο προέρχεται από την ψύξη αντιδραστήρων.
Για να διορθώσει την κατάσταση η Tepco αποφάσισε να μεταφέρει με αντλίες τους χιλιάδες τόννους ύδατος από τις δεξαμενές 2 και 3 σε άλλες, όμως η μία από τις δεξαμενές στις οποίες επρόκειτο να μεταφερθεί το ραδιενεργό ύδωρ θεωρείται ύποπτη για διαρροή. Έτσι η εταιρία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει δεξαμενές άλλου τύπου, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν επαρκούν για την αποθήκευση όλης της ποσότητας του μολυσμένου ύδατος.
Δεδομένης της απόστασης των δεξαμενών από τον ωκεανό, η Tepco θεωρεί ελάχιστα πιθανό να διαρρεύσει σ΄αυτόν το ραδιενεργό ύδωρ.
Την Παρασκευή η Tepco ανέφερε αιφνίδια διακοπή της λειτουργίας του συστήματος ψύξης της πισίνας απενεργοποίησης του χρησιμοποιημένου καυσίμου του αντιδραστήρα 3, μια βλάβη που πιθανότατα προκλήθηκε από τις εργασίες που αποσκοπούσαν στην αποτροπή τυχόν επανάληψης του βραχυκυκλώματος που σημειώθηκε στις 18 και 19 Μαρτίου.