Τη στήριξή τους στη μικρής κλίμακας παράκτια αλιεία και στον αγώνα ενάντια στα μέτρια και μεγάλα σκάφη που ευθύνονται για την καταστροφική υπεραλίευση, εξέφρασαν μέλη του ελληνικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Greenpeace", στη συνέντευξη Τύπου με τίτλο "Οι παράκτιοι ψαράδες είναι το μέλλον της αλιείας" που έδωσαν μέσα στο παγοθραυστικό Arctic Sunrise, ένα από τα τρία πλοία της οργάνωσης, που είχε αγκυροβολήσει για λίγες ημέρες στη Μαρίνα Φλοίσβου.
Το Arctic Sunrise ξεκίνησε την πανευρωπαϊκή του περιοδεία από τη Ρουμανία με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί τον Ιούνιο το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Αλιείας. Μετά τη Βουλγαρία ήρθε στη Ελλάδα και θα καταπλεύσει σε άλλες έξι χώρες. Σε κάθε σταθμό επισκέπτεται σημαντικά περιβαλλοντικά σημεία, όπως στην Ελλάδα τις Βόρειες Κυκλάδες, όπου εκκρεμεί η πρόταση δημιουργίας θαλάσσιου καταφυγίου, και συζήτησε με ψαράδες της Άνδρου, της Τήνου και της Σύρου.
"Παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία", τόνισε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον της Greenpeace, "καθώς η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρώπης αναθεωρείται φέτος, μετά από 10 χρόνια, και καλούμε τον υπουργό, αρμόδιο για θέματα αλιείας, κ. Τσαυτάρη να ψηφίσει τη ριζική αναθεώρησή της και να ανακοινώσει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Κυκλάδες". Επίσης, προσέθεσε η κ. Λάζου, είναι η πρώτη φορά που οι ίδιοι οι ψαράδες μικρής κλίμακας οργανώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κινητοποιούνται για ένα βιώσιμο μέλλον. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2012 έγινε το πρώτο συνέδριο Ευρωπαίων παράκτιων ψαράδων στις Βρυξέλλες, όπου συνέταξαν κοινή διακήρυξη για τη βιώσιμη αλιεία και διαχείριση της θάλασσας. Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2013, το 75% των ευρωβουλευτών ψήφισαν υπέρ της προστασίας της αλιείας μικρής κλίμακας, μέτρο που πρέπει όμως να επικυρωθεί από το συμβούλιο υπουργών Αλιείας, τον Ιούνιο, για να εφαρμοστεί.
Η στιγμή για την αλιεία είναι κρίσιμη, ανέφερε η κ. Λάζου. Το 80% των ιχθυοαποθεμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη υπεραλιεύονται και στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 70%, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια η αλιευτική παραγωγή να έχει μειωθεί αισθητά.
Η ευρωπαϊκή πολιτική ως τώρα ευνοεί τα υπερμεγέθη, καταστροφικά αλιευτικά σκάφη (φθάνουν μέχρι και 140 μέτρα μήκος) και τις μεγάλες εταιρείες, παραμελώντας τους παράκτιους ψαράδες που αποτελούν και την πλειοψηφία της αλιείας, αγγίζοντας στην Ευρώπη το 80% των απασχολούμενων στον αλιευτικό τομέα και στην Ελλάδα ξεπερνούν το 95%, εξήγησε η Νίνα Τούλεν, συντονίστρια της εκστρατείας της Greenpeace για τις θάλασσες.
Τα αλιευτικά σκάφη μικρής κλίμακας, ενώ αποτελούν περίπου το 80% του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου, αγωνίζονται για την επιβίωση, έχοντας πρόσβαση μόνο στο 20% των ποσοστώσεων στα αλιεύματα. Τέλος, υπογράμμισαν η κ. Λάζου και η κ. Τούλεν, οι στόλοι μικρής κλίμακας προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας, απασχολώντας πολύ περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τους βιομηχανικούς στόλους.