Το μικρό νησιώτικο σύμπλεγμα Gilbert στον Ισημερινό μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για την επιβίωση των κοραλλιογενών υφάλων όταν η αλλαγή του κλίματος οδηγήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας στα θαλάσσια ύδατα.
Λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της υπερθέρμανσης καταστρέφεται η άλγη που καλύπτει τα κοράλλια, μειώνεται η ασβεστοποίηση, διαλύεται ο σκελετός τους και πεθαίνουν. Για τους συγκεκριμένους κοραλλιογενείς υφάλους όμως τα νέα είναι παρήγορα.
Η ερευνήτρια Anne Cohen και οι συνεργάτες της του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος Woods Hole μελέτησαν φύκη τα οποία περιέχουν χλωροφύλλη και διαπίστωσαν ότι τα νησιά λόγω της θέσης τους προστατεύουν τα κοράλλια. Σύμφωνα με το Sience Illustrated, οι άνεμοι γύρω από τον Ισημερινό μετακινούν το θερμό νερό της επιφάνειας από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ενώ το νότιο υποθαλάσσιο ισημερινό ρεύμα μεταφέρει ψυχρό νερό προς την αντίθετη κατεύθυνση γι’ αυτόν το λόγο τα νερά γύρω από τα νησιά είναι πολύ πιο κρύα από όσο σε άλλες αντίστοιχες περιοχές.
Σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς το ρεύμα ψυχρού νερού θα αυξηθεί στο μέλλον κατά 50% και, κατά συνέπεια, στους κοραλλιογενείς υφάλους των νησιών θα καταλήγουν μεγαλύτερες ποσότητες ψυχρών νερών με θρεπτικές ουσίες, περιορίζοντας τα καταστροφικά επακόλουθα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.