Ακόμη και δυο χρόνια λιγότερο θα ζήσουν πολλοί Ευρωπαίοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας (EEA), η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν δύο χρόνια.
Η ΕΕΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας άμεσα μέτρα για τη μείωση στις εκπομπές αερίων στις χώρες-μέλη της.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η νομοθεσία έχει καταφέρει να μειώσει το ποσοστό των τοξινών που περιέχονται στα καυσαέρια των οχημάτων και τις εστίες θέρμανσης κατοικιών στην Ευρώπη, αλλά παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα τα σωματίδια-- ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία μικροσκοπικών σωματιδίων που προέρχονται από τις προαναφερθείσες πηγές και συνδέονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος των πνευμόνων και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Κατά μέσο όρο, η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα μειώνει κατά περίπου οκτώ μήνες τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκθεση επικαλείται διαφορετικές έρευνες που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες αποφάνθηκαν ότι η μείωση στα επίπεδα των μικροσωματιδίων θα μπορούσε να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής κατά 22 μήνες σε ορισμένες περιοχές.
Παρ' ότι στην έκθεση δεν απαριθμούνται οι επικίνδυνες περιοχές, σημειώνεται ότι στην Πολωνία και σε άλλες βιομηχανικές περιοχές της ανατολικής Ευρώπης παρατηρούνται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μόλυνσης από τα συγκεκριμένα μικροσωματίδια.
Από τις βρετανικές πόλεις για παράδειγμα, το Λονδίνο ξεπερνά το καθημερινό επιτρεπόμενο όριο της ΕΕ για το επίπεδο σωματιδίων.
Εκτός από τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία και την ποιότητα της ζωής, η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα κοστίζει στην ΕΕ ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως σε υγειονομικές δαπάνες και για την αντιμετώπιση των ευρύτερων επιπτώσεων στα οικοσυστήματα.