Όλο και περισσότερο “φουσκώνουν” οι θάλασσες του πλανήτη χρόνο με το χρόνο. Νέα μελέτη επιστημόνων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων που έστειλαν δορυφόροι εδώ και δυο δεκαετίες, κάθε χρόνο η στάθμη των υδάτων του πλανήτη ανεβαίνει κατά τρία χιλιοστά παγκοσμίως.
Η άνοδος της στάθμης κατά τρία χιλιοστά είναι μια μέση τάση, γύρω από την οποία υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανά περιοχή. Για παράδειγμα, η θάλασσα των Φιλιππίνων ανεβαίνει πάνω από δέκα χιλιοστά το χρόνο, ενώ σε άλλες περιοχές η άνοδος της στάθμης είναι μικρότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Οι επιστήμονες, με βάση τα δεδομένα, έφτιαξαν και παρουσίασαν ένα χάρτη ο οποίος ελπίζεται ότι θα βοηθήσει να προβλεφθεί η διαχρονική εξέλιξη της κίνησης των ρευμάτων, της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων διεθνώς.
Οι δύο βασικές αιτίες για την άνοδο της στάθμης, είναι αφενός η θερμική επέκταση των υδάτων, καθώς απορροφούν ολοένα περισσότερη θερμότητα με συνέπεια να αυξάνεται ο όγκος τους και, αφετέρου, το λιώσιμο των πάγων, που οδηγεί στη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων φρέσκου παγωμένου νερού στις θάλασσες. Ερωτηματικό παραμένει σε ποιο βαθμό μπορεί να επιταχυνθεί η άνοδος της στάθμης των θαλασσών στο μέλλον.