Ένας άνθρωπος είναι πιο έξυπνος από έναν πίθηκο; Μπορεί ένα χταπόδι να είναι πιο έξυπνο από έναν άνθρωπο; Κι όμως η απάντηση δεν είναι δεδομένη αλλά εξαρτάται από το πρόβλημα που έχει κάθε οργανισμός να επιλύσει.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι πίθηκοι μας... βάζουν κάτω όσον αφορά τη βραχύχρονη μνήμη. Οι πίθηκοι έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στο να θυμούνται αριθμούς και τη σειρά που εμφανίζονται σε μια φωτεινή οθόνη.
Διαβάστε: Οι χιμπαντζήδες θυμούνται καλύτερα από τους ανθρώπους!
Τα νέα επιστημονικά δεδομένα ανατρέπουν διαρκώς την άποψη ότι τα ζώα έχουν περιορισμένες νοητικές δυνατότητες και ότι ο όρος “νοήμον ζώο” είναι... σχήμα οξύμωρο.
Διαβάστε: Και οι χιμπατζήδες θέλουν... δίκαιη μοιρασιά
Διαβάστε: Και οι πίθηκοι προσπαθούν να καλύψουν τις απιστίες τους...
Το λάθος που συχνά κάνουμε εμείς τα ευφυέστερα των θηλαστικών είναι ότι εξετάζουμε τη νοημοσύνη των άλλων ζώων με τους όρους που σκεφτόμαστε εμείς. Ενδεικτικό είναι λ.χ. Το πείραμα που έγινε στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο στην Ουάσινγκτον. Πιστεύοντας ότι ένας ελέφαντας δεν μπορούσε να αξιοποιήσει κανένα εργαλείο για να βοηθηθεί – όπως κάνει ο άνθρωπος- οι επιστήμονες έδωσαν σε ένα νεαρό ελεφαντάκι διάφορα εργαλεία για να φτάσει το φαγητό του το οποίο είχαν βάλει οι μελετητές σε δυσπρόσιτο σημείο. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής: ναι οι ελέφαντες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία που χρειάζονται λαβή.
Και αυτό γιατί όταν τα πιάνουν, τα πιάνουν με την προβοσκίδα τους, που σημαίνει ότι κλείνει η μύτη τους και ακυρώνεται η ισχυρότερη αίσθηση, η όσφρησή τους. Το ελεφαντάκι όμως μπόρεσε μια χαρά να αξιοποιήσει ένα ξύλινο κουτί το οποίο έσπρωξε κάτω από ένα ψηλό δέντρο, κατόπιν ανέβηκε πάνω του για να φτάσει τους καρπούς.
Ενώ τα χταπόδια μπορούν – όπως έδειξε άλλο πείραμα- να ανοίγουν σφραγισμένα μπουκάλια με χάπια, κάτι το οποίο συχνά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν. Γιατί μπορεί ο εγκέφαλος τους να μην είναι τίποτε σε σχέση με τον ανθρώπινο και τα οκτώ πλοκάμια τους όμως έχουν επιμερισμένη νοημοσύνη προκειμένου να το προστατεύουν και να το τρέφουν.
Διαβάστε: Τα μικρά πιθηκάκια παρηγορούν τους φίλους τους με αγκαλιές και σεξ
Ήταν πολλούς αιώνες πριν που ο Αριστοτέλης μίλησε για τη Φυσική Κλίμακα ή την Κλίμακα της Φύσης (scala naturae) η οποία ανεβάζει τον άνθρωπο κοντά στους αγγέλους από άποψη νοημοσύνης. Φαίνεται όμως πως απλά στην κλίμακα αυτή βάλαμε τα δικά μας σκαλοπάτια υποχρεώνοντας τα υπόλοιπα έμβια όντα να “πατήσουν” πάνω σε αυτή. Κι εμάς ίσως αν μας εξέταζαν οι ελέφαντες, οι πίθηκοι και τα χταπόδια με δικούς τους όρους να μας θεωρούσαν παντελώς... α-νόητα πλάσματα.
Φωτογραφικό: Ζώα: Ένα βλέμμα στη ζωή των γνωστών... άγνωστων