Ευχάριστα νέα για τις λεοπαρδάλεις της Άπω Ανατολής

Η λεοπάρδαλη Αμούρ, που είναι γνωστή και ως λεοπάρδαλη της Άπω Ανατολής ή λεοπάρδαλη της Μαντζουρίας είναι ένα από τα
εννιά υποείδη λεοπάρδαλης. Πρόκειται για ένα άγριο αιλουροειδές που προέρχεται από τις ορεινές περιοχές της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια αιλουροειδή στον πλανήτη και οι επιστήμονες ανησυχούν για την συνέχιση του είδους . Όμως , τα νέα του Παγκόσμιου Ταμείου ΄Αγριας Φύσης της Ρωσίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον αυτής της πανέμορφης και μεγαλοπρεπούς λεοπάρδαλης.

Με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής των ζώων, που έγινε πριν ένα μήνα στο έδαφος της νοτιοδυτικής περιοχής του Πριμόριε,  ελέυθερα στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν περίπου  48-50 ζώα, ενώ πριν έξι χρόνια, ο αριθμός των λεοπαρδάλεων δεν ξεπερνούσε τους 35. Ο πληθυσμός τους δηλαδή αυξήθηκε κατά μιάμιση φορά.

Η λεοπάρδαλη της ΄Απω Ανατολής ζει σε περιοχή έκτασης περίοπου 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκεί που σμίγουν τα σύνορα της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας. Η διάρκεια ζωής τους στην άγρια φύση είναι 10-15 χρόνια, ενώ σε συνθήκες αιχμαλωσίας φτάνει τα 20 χρόνια