"Οι κλιματικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο και ο ρυθμός εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα -που στις μέρες μας αυξάνονται ταχύτερα απ' οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια- , θα μπορούσε να επηρεάσει θαλάσσιους οργανισμούς και οικοσυστήματα όπως τα κοραλλιογενή" προειδοποίησαν σήμερα οι ερευνητές και επιστήμονες που συμμετείχαν στο 2ο ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του προγράμματος της ΕΕ "Η Οξίνιση της Μεσογείου Θάλασσας υπό συνθήκες κλιματικής μεταβολής (MedSeA)".
Ο καθηγητής Μαόζ Φάιν, από το πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν του Ισραήλ, ο οποίος συντονίζει τις μελέτες στα παράκτια οικοσυστήματα, ανέφερε τα εξής: ¨"Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα προκαλεί μείωση της βιοποικιλότητας στα μεσογειακά παράκτια οικοσυστήματα, υποβαθμίζει ενδιαιτήματα όπως τα θαλάσσια λιβάδια και οδηγεί βιογενείς υφάλους σε πλήρη διάλυση". Παρ' όλα αυτά, είπε, υπάρχει ελπίδα, για παράδειγμα, από τα υγιή θαλάσσια λιβάδια που απομακρύνουν την περίσσεια του.
Στο συνέδριο, περισσότεροι από 60 επιστήμονες από 12 χώρες, κυρίως από την περιοχή της Μεσογείου, συναντήθηκαν για να συζητήσουν και να μοιραστούν τις γνώσεις τους σχετικά με την οξίνιση των ωκεανών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο δυναμικό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου.
Ο όρος "οξίνιση των ωκεανών" (Ocean acidification) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαπιστωμένη μείωση του pH των ωκεανών που προκαλείται από τις ανθρωπογενείς εκπομπές CO2, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η παραγωγή τσιμέντου.
Όπως τονίστηκε, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα το ΕΛΚΕΘΕ, παρά την πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνουν τα κράτη της Μεσογείου, θα πρέπει να μεριμνήσουν για το θέμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που αποτελεί απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον. Είναι πλέον αναγκαία η θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών και δράσεων για την ταχεία μείωση των εκπομπών CO2 και την επείγουσα ανάπτυξη και εφαρμογή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.