Ένα αόρατο παγωμένο... παλτό, φορούν κάτω από το δέρμα τους οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι προκειμένου να αποτρέπουν την απώλεια θερμότητας από το σώμα τους και χάριν σε αυτό μπορούν και επιβιώνουν σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters.
“Στα περισσότερα πτηνά τα φτερά εμποδίζουν την απώλεια θερμότητας γι’ αυτό και η θερμοκρασία της επιφάνειας του σώματός τους είναι, υπό κανονικές συνθήκες, λίγους βαθμούς υψηλότερη από την θερμοκρασία περιβάλλοντος” αναφέρεται στη μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.
Όμως, για τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Όταν έχει καθαρό ουρανό, τα εξωτερικά στρώματα του σώματος τους είναι πιο ψυχρά από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, παρ' ότι οι θερμοκρασία μπορεί να αγγίζει και τιμές κάτω του μηδενός. Όμως η φτερωτή επιφάνεια των πιγκουίνων θερμαίνεται μέσω της συναγωγής θερμότητας από τον περιβάλλοντα αέρα. Είναι δηλαδή σαν οι πιγκουίνοι να είναι κλεισμένοι μέσα σε ένα μικρό φυσικό φούρνο.
Σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί το πτηνό να έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία για τα δικά μας δεδομένα αλλά τελικά παραμένει θερμότερο από το περιβάλλον του.
“Τα φτερά των πιγκουίνων παρέχουν άνω του 80% της συνολικής μόνωσης και είναι πολύ ανθεκτικό στη διείσδυση του αέρα”, υπογραμμίζουν οι μελετητές.
Επίσης το παχύ στρώμα δέρματος των πιγκουίνων, που έχει φολίδες, τους παρέχει καλή μόνωση κατά την επαφή με τον πάγο και τους βοηθά να διατηρηθούν ζεστοί.