Είναι αόρατη για μας όμως είναι πλούσια και πολυδιάστατη. Για την ακρίβεια είναι ένας εκπληκτικός, ολοκαίνουριος κόσμος! Εκατομμύρια μικρόβια και άλλοι μικροοργανισμοί ζουν και βασιλεύουν πολλά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Όπως έδειξαν οι μελέτες ενός δεκαετούς διεθνούς προγράμματος προϋπολογισμού 500 εκατ. δολαρίων με το όνομα Βαθύς Άνθρακας (Deep Carbon), είναι πολύ πιθανό πως υπάρχει μια βαθιά μικροβιακή βιόσφαιρα που φθάνει σε βάθος πάνω από δέκα χιλιόμετρα, ίσως και 20. Επίσης, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, έχουν ανακαλυφθεί σε ρωγμές πετρωμάτων μικροσκοπικά σκουλήκια σε βάθος 1.300 μέτρων σε ένα νοτιοαφρικανικό ορυχείο.
Οι μονοκύτταροι οργανισμοί που ζουν στα βάθη του πλανήτη, είναι κυρίως βακτήρια (που χρειάζονται νερό και θρεπτικές ουσίες για να αναπτυχθούν, αλλά όχι αναγκαστικά και οξυγόνο), καθώς επίσης αρχαία ή αρχαιοβακτήρια (που συχνά τρώνε αμμωνία ή θείο και παράγουν μεθάνιο).
Η 700σέλιδη, πρώτη έκθεση επιστημόνων του προγράμματος, προϊόν έρευνας άνω των 50 ειδικών από εννέα χώρες, ονομάζει αυτή τη βιόσφαιρα “βασίλειο της Στυγός”, κάνοντας ευθεία αναφορά στον ποταμό Στυξ στις πύλες του Κάτω Κόσμου, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Μάλιστα, επισημαίνει πως μερικά μικρόβια είναι σαν ζόμπι (νεκροζώντανα), αφού ζουν με τόσο βραδύ μεταβολισμό, προκειμένου να επιβιώσουν στις ακραίες συνθήκες του μεγάλου βάθους, που μοιάζουν με πεθαμένα. Κάποια από αυτά, σύμφωνα με την έκθεση, είναι πιθανό να πολλαπλασιάζονται τόσο αργά, που να μην διαιρούνται για πολλά εκατομμύρια χρόνια.
Θεωρούμε το βαθύ υπέδαφος ως ακραίο, όμως στην πραγματικότητα είναι αρκετά προστατευμένο από αστεροειδείς ή από ηφαιστειακές εκρήξεις. “Τα βαθιά πετρώματα κάτω από την επιφάνεια αποτελούν ένα ωραίο ασφαλή παράδεισο” λένε οι ειδικοί.