Ο ΟΗΕ τάισε τους επισήμους αλλοιωμένα τρόφιμα

Μενού χορτοφαγικό με φρούτα και λαχανικά τα οποία ναι μεν δεν ήταν επικίνδυνα για κατανάλωση αλλά η όψη τους είχε αλλοιωθεί ήταν το επίσημο γεύμα που προσέφερε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών σε 500 εκπροσώπους χωρών που συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Το μενού περιελάμβανε ψητές πίτες από καλαμποκάλευρο, σούπα από κίτρινες φακές και για επιδόρπιο “μανγκομισού”, μια τροπική εκδοχή του ιταλικού τιραμισού.

Το σύνολο των πρώτων υλών δεν κάλυπτε τα κριτήρια των ευρωπαϊκών εταιρειών εμπορίας τροφίμων, οι οποίες συχνά ακυρώνουν τις παραγγελίες τους μετά το θερισμό των καλλιεργειών. Συχνά τα τρόφιμα που έχουν απορριφθεί από τους Ευρωπαίους γίνονται ζωοτροφές ή σαπίζουν καθώς οι αγρότες παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που μπορούν να απορροφήσουν οι τοπικές αγορές.

“Κανένα οικονομικό, περιβαλλοντικό ή ηθικό επιχείρημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έκταση της απόρριψης τροφίμων που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή παγκοσμίως” υπογράμμισε ο επικεφαλής του UNEP Ακίμ Στάινερ.

“Με αυτό το γεύμα θέλουμε να δείξουμε σε εμπόρους, καταναλωτές και φορείς λήψης αποφάσεων ότι οι τεράστιες ποσότητες τροφίμων που απορρίπτονται δεν είναι απλά βρώσιμα και θρεπτικά, αλλά και πάρα πολύ νόστιμα” πρόσθεσε.

Τα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης απορρίπτουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων για αισθητικούς λόγους όπως το σχήμα και το χρώμα.

Η κατασπατάληση λαμβάνει κολοσσιαίες διαστάσεις ακόμα και σε πολύ φτωχές χώρες όπως η Κένυα.

Την ίδια στιγμή ο κόσμος μας μετακινείται από μια περίοδο αφθονίας σε μια περίοδο έλλειψης. Τα αποθέματα σιτηρών έχουν μειωθεί κατά 30% την τελευταία δεκαετία, ενώ οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν διπλασιαστεί.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η μισή ποσότητα τροφίμων που παράγεται κάθε χρόνο παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, ποσότητα που μεταφράζεται σε 2 δισεκατομμύρια τόνους.