Μπορεί να θεωρούμαστε πιο έξυπνοι από εκείνους, όμως η μνήμη τους, τουλάχιστον η βραχύχρονη, είναι καλύτερη!
Ιάπωνας επιστήμονας παρουσίασε στο συνέδριο του American Association for the Advancement of Science (AAAS) μια μελέτη του με χιμπαντζήδες. Σε μια οθόνη εμφανίζονταν φωτεινά σημεία με τους αριθμούς 1 έως 9 σε τυχαία σειρά και θέση. Οι χιμπαντζήδες ήταν πολύ πιο ικανοί να θυμηθούν την ακριβή αλληλουχία αλλά και θέση όπου εμφανίζονταν οι αριθμοί από ότι οι άνθρωποι σε αντίστοιχα πειράματα. Μπορούσαν επίσης να μάθουν αριθμούς από το 1 έως το 19 και να τους επιλέγουν κατά αύξουσα σειρά.
Ο Ιάπωνας επιστήμονας, Tetsuro Matsuzawa, έδειξε στους παραβρισκόμενους στο συνέδριο ένα βίντεο από τα πειράματα του, σχολιάζοντας σε όσους έκαναν επιφωνήματα θαυμασμού “μην ανησυχείτε, κάνενας από μας τους ανθρώπους δεν μπορεί να το κάνει”. Εκτός από ελάχιστους: οι άνθρωποι που στο αντίστοιχο πείραμα είχαν τις επιδόσεις των χιμπαντζήδων έπασχαν από το λεγόμενο “σύνδρομο του σοφού”, ένα σύνδρομο όπου ο πάσχων εμφανίζει σοβαρότατη νοητική αναπηρία αλλά εντυπωσιακές επιδόσεις μνήμης, πολύ πάνω από το φυσιολογικό.
Ο ερευνητής υπογράμμισε πως η δυνατή αυτή βραχύχρονη μνήμη των χιμπαντζήδων τους βοηθούν να επιβιώνουν στη ζούγκλα όπου χρειάζονται ταχύτατες και περίπλοκες αποφάσεις προκειμένου κανείς να γλυτώσει θανάσιμων κινδύνων.