Με εξαφάνιση φαίνεται ότι κινδυνεύει το δέντρο-σύμβολο του ελληνικού χωριού, το πλατάνι καθώς οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταχρωματικό έλκος, όπως ονομάζεται επιστημονικά η νόσος του πλατάνου.
Ο φονικός μύκητας που ευθύνεται για την πρωτόγνωρη απειλή ονομάζεται κερατοκύστις και καταστρέφει μαζικά τον "βασιλιά" των φυλλοβόλων δέντρων. Οι επιστήμονες έχουν σημάνει συναγερμό, καθώς ο αριθμός των νεκρών δέντρων ανέρχεται πλέον σε δεκάδες χιλιάδες σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ υπολογίζουν ότι -σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα- σε μια δεκαετία το πλατάνι θα εκλείψει, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο καταστροφικός μύκητας, αφού ξεκλήρισε τα πλατάνια σε Ιταλία και Γαλλία, εισήχθη στη χώρα μας το 2003, πιθανόν από επιμολυσμένη ξυλεία, χτυπώντας αρχικά τα πλατάνια της Πύλου στη Μεσσηνία. Ηταν η αρχή μίας ανεπανόρθωτης καταστροφής, όπως γράφει το real.gr.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών και Μεσογειακών Οικοσυστημάτων (ΙΔΜΟ), οξύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Πελοπόννησος, η Ηπειρος και η Θεσσαλία. Ειδικότερα στην Πελοπόννησο, ολόκληρες περιοχές μαστίζονται από τον καταστροφικό μύκητα. Στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία και στην Αρκαδία έχουν ξεραθεί χιλιάδες, ενώ πρόσφατα βεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα και στην Κορινθία. Νεκρά αιωνόβια δέντρα εντοπίζονται και στη Θεσσαλία, στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.
Ο βασικός παράγοντας που προκαλεί τη διασπορά της μόλυνσης των πλατανοειδών είναι ο άνθρωπος, καθώς ο μύκητας μεταφέρεται κυρίως από τα εργαλεία των ξυλοκόπων όπως τα αλυσοπρίονα, αλλά και από τα πριονίδια. Μεταφέρεται επίσης από τα εκσκαφικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις αμμοληψίες των ποταμών. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος μύκητας είναι ικανός να μεταφερθεί και με τον αέρα, από δέντρο σε δέντρο.
Το ινστιτούτο διαπιστώνει ότι η ταχύτητα διασποράς της επιδημίας ξεπερνά τα 5,5 χιλιόμετρα τον χρόνο, ενώ μπορεί να "ταξιδέψει" και στα νερά των ποταμών, επιμολύνοντας το ριζικό σύστημα των πλατάνων, νεκρώνοντας χιλιάδες δέντρα που βρίσκονται στις όχθες των ποτάμιων οικοσυστημάτων. Ενδεικτική είναι η ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή που έχoυν υποστεί τα πλατάνια στις κοίτες του ποταμού Λάδωνα, παραποτάμου του Αλφειού.
Το ινστιτούτο επιμένει ότι εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα καραντίνας, αν δηλαδή δεν απομονωθούν τα άρρωστα πλατάνια με ταυτόχρονη παύση κάθε είδους δραστηριότητας δίπλα σ’ αυτά, τότε το μεταχρωματικό έλκος πρόκειται να πλήξει τα αιωνόβια δέντρα της Μακεδονίας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας. Μάλιστα, οι ειδικοί δηλώνουν ότι έχουν ενδείξεις πως η νόσος έχει ήδη φθάσει στη Φλώρινα και στην Καστοριά, ωστόσο δεν έχει ταυτοποιηθεί, αφού στα δασαρχεία δεν υπάρχουν διαθέσιμοι φυτοπαθολόγοι για να βεβαιώσουν τα προσβεβλημένα δέντρα.