Η σωματική κατασκευή της τίγρης φαίνεται πως είναι ιδανική για τη ζωή της στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, αφού σε γενικές γραμμές δεν έχει αλλάξει εδώ και πάνω από δυο εκατομμύρια χρόνια.
Στο συμπέρασμα αυτό κατάληξε μια ομάδα Κινέζων, Βρετανών και Δανών ερευνητών μετά την ανάλυση ενός κρανίου που μοιάζει με κρανίο τίγρης, στην βορειοδυτική Κίνα.
Το καλοδιατηρημένο, ηλικίας 2,16-2,55 εκατομμυρίων ετών κρανίο είναι σχεδόν όμοιο με το κρανίο μιας σύγχρονης τίγρης και παρ’ όλο που είναι κατά τι μικρότερο, οι λειτουργίες του βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο.
Ο “προπάππους” των τίγρεων
Το κρανίο ανακαλύφθηκε πριν από επτά χρόνια και δύο ειδικοί το μελέτησαν και έκαναν συγκρίσεις με εκατοντάδες κρανία τίγρεων και άλλων μεγάλων αιλουροειδών όπως τα τζάγκουαρ και οι λεοπαρδάλεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τίγρη που ανακαλύφθηκε ήταν αρσενική και έζησε πριν από 2.16 - 2.55 εκατομμύρια έτη ενώ η ανακάλυψη οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι οι τίγρεις κατάγονται από την Κίνα.
Η πανάρχαια τίγρη ονομάστηκε Panthera zdanskyi και είχε μέγεθος ανάλογο με εκείνο των τζάγκουαρ, δηλαδή λίγο μικρότερο από το σημερινό μέγεθος των τίγρεων. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το μέγεθος των τίγρεων άρχισε να αυξάνεται ακολουθώντας την αύξηση του μεγέθους των θηραμάτων τους. Έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλες για να κυνηγούν τα θηράματα το μέγεθος των οποίων αυξανόταν όσο και αυτά εξελίσσονταν.