Τα ανθρώπινα ηρεμιστικά προκαλούν νεύρα στα… ψάρια

Ηρεμιστικά για τους ανθρώπους... εκνευριστικά για τα ψάρια. Όλο και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που παίρνουν ηρεμιστικά χάπια για το άγχος και τα προβλήματα που τους προκαλεί. Έτσι, όλο και περισσότερα υπολείμματα από αυτά καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, σε λίμνες και ποτάμια. Οι ουσίες όμως αυτές κάνουν τα ψάρια πιο νευρικά, επιθετικά, αντικοινωνικά και αχόρταγα.

Σε αυτό το απρόσμενο συμπέρασμα, που έχει σημαντικές οικολογικές συνέπειες, κατέληξε νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά μελέτησε τις επιπτώσεις στη συμπεριφορά των ψαριών του γλυκού νερού εξαιτίας των υπολειμμάτων των ηρεμιστικών που καταλήγουν με διάφορους τρόπους στα ποτάμια, ακόμα και όταν τα απόβλητα έχουν υποστεί προηγουμένως επεξεργασία σε ειδικές μονάδες.

Οι ερευνητές, του Τμήματος Οικολογίας και Επιστήμης Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Ουμέα, έκαναν πειράματα σε εργαστηριακές δεξαμενές και εστίασαν στην ποταμίσια πέρκα και στην επίδραση που έχει πάνω της η ηρεμιστική φαρμακευτική ουσία oxazepam, που χρησιμοποιείται ευρέως στα ηρεμιστικά.

Η εν λόγω ουσία διαθέτει ένα πολύ σταθερό χημικό μόριο, το οποίο, μέσω των ούρων του ασθενούς, καταλήγει στο αποχετευτικό σύστημα και από εκεί συχνά διαρρέει στο περιβάλλον, με κατάληξη κάποιο ποτάμι, ρυάκι κλπ. Τελικά διεισδύει στον οργανισμό των ψαριών, όπου σταδιακά σωρεύεται σε υψηλά επίπεδα.

Η μελέτη έδειξε ότι τα ψάρια, υπό την επίδραση της συγκεκριμένης ουσίας (σε ποσοστά ανάλογα με αυτά που έχουν βρεθεί στα ποτάμια), αποκτούν μια κάπως νευρωτική και αφύσικη για τα δεδομένα τους συμπεριφορά, η οποία αντιβαίνει στην ανάγκη τους για επιβίωση.