“Στερεύει” από νερό η Μέση Ανατολή

Τα αποθέματα πόσιμου νερού σε μεγάλες περιοχές της Μέσης Ανατολής παρουσίασαν ανησυχητική συρρίκνωση την τελευταία δεκαετία, επιβεβαίωσε μελέτη της NASA που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια δύο δορυφόρων.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους δίδυμους δορυφόρους Gravity Recovery και Climate Experiment (GRACE) που χαρτογραφούν τη γήινη βαρύτητα, οι ερευνητές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας είδαν ότι, από το 2003, τμήματα της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν έχουν χάσει 144 κυβικά χιλιόμετρα πόσιμου νερού, ποσότητα που, όπως λένε, είναι σχεδόν ίση με το νερό που περιέχει η Νεκρά Θάλασσα.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το 60% του προβλήματος στην όλο και εντατικότερη άντληση υπόγειων υδάτων, άλλο ένα 20% στη συρρίκνωση των πάγων και στην ξηρασία του εδάφους και το υπόλοιπο 20% στην απώλεια των επιφανειακών υδάτων σε λίμνες και υδατοδεξαμενές.

Επισημαίνουν ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες έγιναν πιο έντονοι μετά από την ξηρασία που έπληξε την περιοχή το 2007, όμως ακόμη και χωρίς αυτήν, υποστηρίζουν ότι η ταχεία αύξηση του πληθυσμού στη Μέση Ανατολή έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνεται όλο και περισσότερο νερό.

Η χρήση δορυφόρων κρίθηκε απαραίτητη λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή και του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη Συρία και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση με σκοπό τη συλλογή δεδομένων.