BBC: Οι φτωχοί Έλληνες κόβουν παράνομα τα δέντρα για να επιβιώσουν τον χειμώνα

 Μια θλιβερή αλλά καθόλου κολακευτική πραγματικότητα παρουσιάζει το BBC, για τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ρεπόρτερ του βρετανικού δικτύου τριγυρνά στις πλαγιές του Ολύμπου και αποκαλύπτει ότι οι φτωχοί Έλληνες -ειδικά οι συνταξιούχοι- γίνονται παράνομοι λαθροϋλοτόμοι προκειμένου να ζεσταθούν τον χειμώνα και να επιβιώσουν.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το κόψιμο των δέντρων στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 300% τον τελευταίο χρόνο, λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Ένας συνταξιούχος λέει ότι αναγκάζεται να παρανομήσει καθώς "έχει εγγόνια που θα αρρωστήσουν από το κρύο, η σύνταξή μου έχει κοπεί και δεν έχω για πετρέλαιο θέρμανσης". Επιπλέον, ενα ζευγάρι δασκάλων με παιδιά λένε ότι -μετά την περικοπή των μισθών τους- είναι σαν να βιώνουν έναν οικονομικό πόλεμο και πλέον βασίζονται στο αναμμένο τζάκι για να ζεσταθούν. 

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ελλάδα αναφέρει ότι στην περιοχή του Ολύμπου που κάνει το ρεπορτάζ έχουν κατατεθεί 250 μηνύσεις και έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί 300 τόνοι παράνομα κομμένου ξύλου. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στην αιθαλομίχλη από την καύση ξύλου που δημιουργεί προβλήματα στην ατμόσφαιρα των μεγάλων πόλεων στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Βρετανός δημοσιογράφος σχολιάζει ότι στην Ευρώπη του 21ου αιώνα οι Έλληνες παίρνουν πρωτόγονα μέτρα για να ζεσταθούν λέοντας χαρακτηριστικά "Οι Θεοί του Ολύμπου σήμερα προσφέρουν λίγη προστασία στα δάση και στο έθνος που πλήττεται από την κρίση".