Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs και η πετρελαϊκή εταιρεία Shell διακρίθηκαν σήμερα με το "βραβείο της ντροπής" 2013 που τους απονεμήθηκε κυρίως από το ελβετικό τμήμα της οργάνωσης Greenpeace και την Διακήρυξη της Βέρνης, μια ελβετική μη κυβερνητική οργάνωση.
Τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) του Νταβός σε επιχειρήσεις που κατηγορούνται για "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και επειδή διέπραξαν "ιδιαίτερα σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα".
H Goldman Sachs παίρνει το βραβείο της επιτροπής, η οποία έκρινε πως η αμερικανική τράπεζα υπήρξε ένας "κεντρικός πρωταγωνιστής της παγκοσμιοποίησης, τροφοδοτώντας τα κέρδη μερικών ελάχιστων κατεχόντων μέσω τεράστιων ανισοτήτων και της ένδειας μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού".
Επιπλέον, "η τράπεζα άρχισε να αποσταθεροποιεί τις τιμές και αν οι τιμές των τροφίμων σπάσουν και πάλι όλα τα ρεκόρ, όπως το 2008, εκατομμύρια άνθρωποι θα πεινάσουν και θα εξαθλιωθούν".
Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία Shell έλαβε το βραβείο του κοινού, έπειτα από On- Line ψηφοφορία 41.800 ανθρώπων. Η Shell κατηγορείται ότι συνέβαλε στην κλιματική αλλαγή και στη μείωση των αιώνιων πάγων της Αρκτικής, μέσω των υπεράκτιων πετρελαϊκών εγκαταστάσεών της στην περιοχή. Με αυτές τις γεωτρήσεις, η Shell "ποντάρει σ' έναν από τους τελευταίους φυσικούς παράδεισους στη γη και θέτει σε κίνδυνο 4 εκατομμύρια προσωπικό καθώς και μια απίστευτη πανίδα"
Εκτός από αυτούς τους δύο κολοσσούς που κέρδισαν το "βραβείο της ντροπής" 2013, κατονομάσθηκαν άλλες πέντε επιχειρήσεις: οι Alstom (Γαλλία), Coal India (Ινδία), G4S (Βρετανία), Lonmin (Νέα Ζηλανδία) και Repower (Ελβετία).
Το 2012, τα βραβεία αυτά είχαν απονεμηθεί στην αμερικανική τράπεζα Barclays και στον βραζιλιάνικο όμιλο πρώτων υλών Vale.