Πάντα: Μια γιγάντια, ζωντανή πηγή αντιβιοτικών!

Μια γιγάντια και ζωντανή πηγή ισχυρού αντιβιοτικού αποτελούν τα συμπαθέστατα αρκουδάκια πάντα. Κινέζοι επιστήμονες εντόπισαν στο αίμα των γλυκύτατων θηλαστικών -που απειλούνται με εξαφάνιση- μια αντιβιοτική ουσία που μπορεί να σκοτώνει μύκητες και βακτήρια. Η ουσία παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα των πάντα για να τα προστατεύει από μολύνσεις όταν ζουν στην άγρια φύση και ονομάζεται καθελισιδίνη-ΑΜ.

Οι επιστήμονες που το ανακάλυψαν εκτιμούν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί στην ιατρική για την παρασκευή αποτελεσματικών φαρμάκων για τον άνθρωπο.

Η ουσία καθελισιδίνη έχει την ιδιότητα να σκοτώνει τα μη ιογενή παθογόνα, δημιουργώντας πόρους στις κυτταρικές μεμβράνες των βακτηριδίων. Ενώ το σημαντικό είναι ότι οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να παράξουν συνθετικά στο εργαστήριο την ουσία κι έτσι δεν θα βάλουν τα πάντα σε κίνδυνο.

Τα πάντα είναι είδος υπό εξαφάνιση καθώς οι βιότοποί τους, τα δάση μπαμπού της Κίνας και της νοτιοανατολικής Ασίας, καταστρέφονται με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόβλημα επίσης αποτελεί, η σχετική τους αποστροφή στο ζευγάρωμα, ακόμα και στην άγρια φύση, με τα θηλυκά να έρχονται σε περίοδο μια φορά το έτος.

Αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν μόλις 1.600 πάντα που ζουν ελεύθερα στη φύση.