Εδώ και 137 χρόνια που υπάρχουν τα θερμοκρασιακά δεδομένα
Ο Μάρτιος του 2017 υπήρξε ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος στα 137 χρόνια της σύγχρονης μετεωρολογικής ιστορίας, σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση των παγκόσμιων θερμοκρασιών από τους επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Μελετών Goddard της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).
Ο προηγούμενος μήνας ήταν 1,12 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τη μέση θερμοκρασία Μαρτίου κατά την περίοδο αναφοράς 1951-1980.
Ο θερμότερος Μάρτιος υπήρξε εκείνος του 2016. Ο φετινός Μάρτιος ήταν 0,15 βαθμούς Κελσίου πιο κρύος από τον περυσινό Μάρτιο, αλλά 0,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από οποιονδήποτε προηγούμενο Μάρτιο.
Φέτος, ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος έρχεται μετά τον δεύτερο θερμότερο Φεβρουάριο και τον τρίτο πιο ζεστό Ιανουάριο. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το 2017 δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 2016 ως θερμότερο έτος στην μετεωρολογική ιστορία.
Από τα 17 θερμότερα έτη, τα 16 έχουν υπάρξει στον 21ό αιώνα (με μόνη εξαίρεση το πολύ ζεστό 1998 λόγω του έντονου φαινομένου Ελ Νίνιο), ενώ και τα πέντε θερμότερα έτη έχουν υπάρξει μετά το 2010, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις δικές της εκτιμήσεις στις 19 Απριλίου.
Οι εκτιμήσεις της NASA βασίζονται σε στοιχεία από περίπου 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς ανά τον κόσμο, καθώς επίσης από όργανα σε πλοία και στην επιφάνεια της θάλασσας. Η μέτρηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο άρχισε περίπου το 1880, επειδή προηγουμένως δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να καλύψουν όλη τη Γη.
Πηγή ΑΠΕ