Τα ψηλότερα πλάσματα του πλανήτη κινδυνεύουν με εξαφάνιση, λόγω της λαθροθηρίας και της επέκτασης της καλλιεργήσιμης γης στην Αφρική
Οι αριθμοί των καμηλοπαρδάλεων έχουν μειωθεί έως και 40% από τη δεκαετία του 1980 καθώς το ζώο αυτό απειλείται από μια «σιωπηρή εξάλειψη» η οποία προκαλείται από τη λαθροθηρία και την επέκταση της καλλιεργήσιμης γης στην Αφρική, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Οι πληθυσμοί του ψηλότερου χερσαίου πλάσματος στον κόσμο μειώθηκαν σε περίπου 98.000, από 152.000 έως 163.000 που υπολογιζόταν πως ήταν το 1985, σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο των ειδών που κινδυνεύουν, τον οποίο συντάσσει η IUCN.
Στον Κόκκινο Κατάλογο η καμηλοπάρδαλη κατατάσσεται για πρώτη φορά στην κατηγορία των ειδών που είναι «ευάλωτα» στην εξάλειψη βάσει των σημερινών τάσεων. Προηγουμένως βρισκόταν στην κατηγορία με τα είδη που εμπνέουν «μικρότερη ανησυχία» καθώς η μεγάλη μείωση των αριθμών τους σε εκτεταμένα τμήματα της υποσαχάριας Αφρικής δεν είχε επισημανθεί μέχρι τώρα.
«Καθώς οι καμηλοπαρδάλεις αποτελούν συνηθισμένο θέαμα στα σαφάρι, στα μέσα ενημέρωσης και στους ζωολογικούς κήπους, οι άνθρωποι δεν είχαν συνειδητοποιήσει πως τα μεγαλοπρεπή αυτά ζώα εξαλείφονται σιωπηλά», αναφέρει σε δήλωση ο Τζούλιαν Φένεσι, ειδικός της IUCN για τις καμηλοπαρδάλεις.
Οι καμηλοπαρδάλεις κινδυνεύουν από την επέκταση των εδαφών που προορίζονται για καλλιέργεια ώστε να τραφεί ο αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός και από το γεγονός ότι τις σκοτώνουν για το κρέας τους, συχνά σε περιοχές συγκρούσεων όπως το Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με την IUCN, στην οποία μετέχουν επιστήμονες, κυβερνήσεις και ακτιβιστές.
Η ξηρασία και η κλιματική αλλαγή αποτελούν παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση αυτή, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, επικεφαλής του Κόκκινου Καταλόγου.