Είναι πιο ήπιοι, πιο ρηχοί και με μικρότερη διάμετρο
Στην Ελλάδα ένα χαμηλό βαρομετρικό έχει τροφοδοτηθεί με υδρατμούς καθώς κινείται πάνω από τη θάλασσα και δημιουργεί προϋποθέσεις ισχυρών καταιγίδων και περιμετρικών ισχυρών ανέμων κυρίως πάνω από την Κρήτη.
"Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι όταν αναφερόμαστε σε κυκλώνες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αυτοί είναι διαφορετικού τύπου, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους κυκλώνες που παρατηρούνται στην Αμερική, στις Φιλιππίνες, στην Καραϊβική, στην Κούβα. Οι κυκλώνες της Μεσογείου είναι πιο ήπιοι, πιο ρηχοί" τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος.
Και ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος έκανε λόγο για «τροπικού τύπου κυκλώνα κι όχι τροπικό, ο οποίος έχει οριζόντια έκταση με διάμετρο όχι πάνω από 200 χιλιόμετρα.
"Δεν έχει καμία σχέση με κύκλωνες όπως της Αμερικής, Κούβας για παράδειγμα. Μια ή δυο φορές τον χρόνο μπορεί να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου, αυτός ο κυκλώνας κινείται πάνω από την θάλασσα και τροφοδοτείται από αυτήν και προκαλεί ισχυρούς ανέμους. Ο κυκλώνας κινείται ανατολικά της Κρήτης, την οποία και πλήττει σήμερα με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους και από αύριο, Τρίτη τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα".