Το μεγαλύτερο τίμημα φέτος πλήρωσαν η Θάσος, η Χίος και η Εύβοια
Με 302.000 στρέμματα καμένης βλάστησης, «το καλοκαίρι του 2016 κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαετίας», όπως ανακοίνωσε το WWF, κάνοντας τον συνολικό απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η οποία επισήμως λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «η χώρα μας οφείλει να προετοιμάζεται από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας παραμένουν».
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το EFFIS (European Forest Fire Information System), το μεγαλύτερο τίμημα φέτος πλήρωσαν η Θάσος, η Χίος και η Εύβοια, ενώ ακολούθησαν η Ρόδος, η Κρήτη, η Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, η Ζάκυνθος, η 'Ανδρος, η Δράμα, η Σάμος και Λακωνία. Ενώ, αρκετά ήταν και τα περιστατικά στις Κυκλάδες σε νησιά όπως η Τήνος, η Νάξος, η Σέριφος, η Κέα, η Σύρος.
«Δυστυχώς, είχαμε και φέτος πολλές πυρκαγιές από αμέλεια. Παρά τα κάποια θετικά βήματα από πλευράς Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού σώματος, χρειαζόμαστε μια διαρκή και εντατική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Ο μηχανισμός δασοπυροπροστασίας δεν είναι μόνο οι κρατικοί φορείς αλλά πρέπει κάθε πολίτης αυτής της χώρας να νιώσει ότι αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των δασών μας», δήλωσε ο Συντονιστής Τοπικών Δράσεων του WWF Ελλάς, Ηλίας Τζηρίτης.