Οι εναλλακτικές μέθοδοι βασίζονται κυρίως είτε σε in vitro επιστημονικά πειράματα (στο σωλήνα) είτε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η αυστηρότερη νομοθεσία και η κοινωνική τάση κόντρα στη χρήση ζώων σε εργαστήρια ενισχύει το αίτημα για ταχύτερες, ασφαλέστερες, αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές εναλλακτικές μεθόδους.
Το πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου και άλλοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί αναζητούν αυτήν την περίοδο "εναλλακτικές μεθόδους για να μειωθούν ή ιδανικά να αντικατασταθούν τα εργαστηριακά πειράματα με ζώα". Αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοι βασίζονται κυρίως είτε σε in vitro επιστημονικά πειράματα (στο σωλήνα) είτε σε μοντέλα που βασίζονται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Σύμφωνα με το Euronews, τχνητός ανθρώπινος εγκεφαλικός ιστός δημιουργήθηκε από βλαστοκύτταρα στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ενισχύσουν τις γνώσεις στην βιοϊατρική χωρίς να χρειάζονται εργαστηριακά πειράματα σε ζώα.
Στην πόλη Ισπρα της Ιταλίας αυτές οι εκκολαπτόμενες εναλλακτικές μέθοδοι αξιολογούνται με το βλέμμα στραμμένο στην ανθρώπινη ασφάλεια.Για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα in vitro εγκεφαλικά κύτταρα είναι πράγματι ευαίσθητα σε τοξικές ουσίες.
Θα μπορέσουν αυτές οι νέες μέθοδοι να αντικαταστήσουν πλήρως τις δοκιμές σε ζώα;
«Εγώ πραγματικά πιστεύω ότι δεν είναι ζήτημα το “αν”, αλλά το “πότε”. Νομίζω ότι κάνουμε πολύ μεγάλη πρόοδο σε πολλά μέτωπα. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Αυτές οι νέες τεχνολογίες δεν είναι απλώς μια αντικατάσταση ενός πειραματόζωου. Πρόκειται για μια νέα εργαλειοθήκη για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ερευνητικά ερωτήματα με ένα νέο τρόπο», καταλήγει ο Μορίς Γουελάν.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι νέες εργαλειοθήκες στον ιατρικό τομέα θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανθρώπινη ασφάλεια.