Ρίψεις δολωμάτων με αντιλυσσικό εμβόλιο θα πραγματοποιήσουν αεροπλάνα το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, σε ορεινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση σε άγρια ζώα όπως οι αλεπούδες και οι λύκοι, ανέφερε την Πέμπτη ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Ευθυμιάδης.
Στο τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό λύσσας, ένα κυνηγόσκυλο που διαπιστώθηκε ότι έπασχε από την ασθένεια δάγκωσε ένα παιδί στο Νομό Πέλλας, ενώ είχαν προηγηθεί συνολικά τέσσερα κρούσματα σε αλεπούδες στην Κοζάνη, την Καστοριά και το Κιλκίς.
Ήταν τα πρώτα κρούσματα λύσσας στον ελληνικό χώρο από το 1987.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο κ. Ευθυμιάδης ανέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα και έχει ζητηθεί η προμήθεια αντιλυσσικού ορού για τα νοσοκομεία.
Η νομοθεσία προβλέπει τη λήψη μέτρων σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από κάθε κρούσμα λύσσας σε ζώα. Τα μέτρα περιλαμβάνουν εμβολιασμό των οικόσιτων ζώων και αδέσποτων ζώων και η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στις οδούς εισόδου κάθε περιοχής.
Το ανθρώπινο εμβόλιο κατά της λύσσας χορηγείται με ένεση, ωστόσο από τη δεκαετία του 1980 έχουν αναπτυχθεί εμβόλια για άγρια ζώα τα οποία μπορούν να χορηγούνται από το στόμα με τη βοήθεια δολωμάτων.