Πού οφειλόταν το μέγεθος των δεινοσαύρων

Νέα στοιχεία για τη συναρπαστική εποχή των δεινοσαύρων φέρνει στο φως νέα επιστημονική μελέτη. Όπως αναφέρουν οι παλαιοντολόγοι που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό PLOS ONE, οι δεινόσαυροι ήταν, όχι μόνον το πλέον γιγαντόσωμο είδος ζώου που υπήρξε ποτέ στον πλανήτη αλλά το είδος είχε και τους περισσότερους εκπροσώπους στην κατηγορία... βαρέων βαρών των σπονδυλόζωων.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 329 διαφορετικά απολιθώματα δεινοσαύρων. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι κάθε νέα γενιά δεινοσαύρων ήταν όλο και πιο μεγαλόσωμη από τους γονείς της. Κάτι που δεν συμβαίνει στις μέρες μας. Όσο πάει, το μέγεθος των ζώων μειώνεται. Στην εποχή μας, υπάρχουν ελάχιστα ήδη μεγαλόσωμων ζώων, όπως οι ελέφαντες και πολύ περισσότερα μικρόσωμα, όπως τα ποντίκια.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι “τα σύγχρονα σπονδυλόζωα είναι σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα σαρκοβόρα ενώ πολλά φυτοφάγα είναι θερμόαιμα, κάτι που περιορίζει το μέγεθός τους”. Αναφέρουν επίσης ότι το μέγεθος των νεότερων δεινοσαύρων όλο και αυξανόταν καθώς οι νεότερες γενιές έβρισκαν άλλη θέση στο φυσικό περιβάλλον από τους γονείς τους, ένα περιθώριο που δεν υπάρχει σήμερα στη φύση για τα σύγχρονα είδη.