Ένα φίλτρο αποτελείται από 12.000 πλαστικές ίνες. Όταν το πετάμε στη θάλασσα, είναι σα να πετάμε 12.000 μικρά διαφορετικά πλαστικά σκουπίδια
«Τα αποτσίγαρα είναι τοξικό απόβλητο, όχι απλό σκουπίδι» τόνισε ο πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», με την υπεύθυνη της εκστρατείας «Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες» της MEDASSET, Κωνσταντίνα Κωστούλα.
«Κάθε φορά που αφήνουμε τα αποτσίγαρά μας στην παραλία, ή τα πετάμε στη θάλασσα ή σε δρόμους και φρεάτια μέσα στην πόλη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι «ταΐζουμε» πλαστικά σκουπίδια με πάνω από 4000 τοξικές ουσίες, τα ψάρια και τα θαλασσινά που βάζουμε στο τραπέζι μας» ανέφερε η κ. Κωστούλα. «Ένα φίλτρο τσιγάρου, αποτελείται από 12.000 πλαστικές ίνες. Όταν το πετάμε στη θάλασσα, είναι σα να πετάμε 12.000 μικρά διαφορετικά πλαστικά σκουπίδια (μικροπλαστικά). Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά και την παραλία» συμπλήρωσε.
Στα άμεσα σχέδια των δύο φορέων, είναι να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης εν πλω, δηλαδή σε πλοία με προορισμό τα ελληνικά νησιά. «Καλούμε όλους τους δήμους της Ελλάδας να συνεργαστούν μαζί μας και να προσκαλέσουν τους δημότες τους να αποφύγουν το κάπνισμα σε:
• παιδικές χαρές
• πλατείες
• άλση
• δασύλλια
• χώρους άθλησης
• καλοκαιρινά θέατρα και κινηματογράφους
• στάσεις αναμονής για επιβίβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
• παραλίες
3.500 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο
Υπολογίζεται ότι από τα περίπου 6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα που καταναλώνονται παγκοσμίως, τα 4,5 τρισεκατομμύρια πετάγονται κάπου στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου 19 έως 38% των συνολικών απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των ακτών κάθε χρόνο, είναι αποτσίγαρα. «Αυτό το είδος του μικρού (ελάχιστου) απορρίμματος είναι κυριολεκτικά ένα τεράστιο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος. Χημικές ουσίες στα τσιγάρα, όπως το αρσενικό, η νικοτίνη, ο μόλυβδος και η φαινόλη αιθυλική, διαρρέουν στα νερά και στη θάλασσα και είναι εξαιρετικά τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς και τα ψάρια» υπογράμμισε ο κ. Φιλόπουλος.