Το ζενίθ “χτύπησε” η καλλιέργεια της γης από τον άνθρωπο στην εποχή μας, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η έκθεση υποστηρίζει ότι σε αυτή τη φάση, ο άνθρωπος καλλιεργεί περισσότερα εδάφη παρά ποτέ στην ιστορία του είδους. Όμως, ο ρυθμός αυτός θα αρχίσει να μειώνεται και μέχρι το 2060, εδάφη που ανέρχονται συνολικά στο διπλάσιο της έκτασης της Γαλλίας, θα “επιστραφούν” από τον άνθρωπο στη φύση αφού θα σταματήσει η καλλιέργεια τους. Η έκθεση που φέρει τον τίτλο Peak Farmland και διεξήχθη από Rockefeller University της Νέας Υόρκης έρχεται πάντως σε αντίθεση με αντίστοιχες προβλέψεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Αντίστοιχες προβλέψεις του ΟΗΕ, εκτιμούν ότι η ανάγκη για περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα αυξάνεται συνεχώς προκειμένου να τραφούν τα 7 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη, που διαρκώς θα αυξάνονται.
Η έκθεση Peak Farmland αναφέρει ότι, η καλλιέργεια βιοκαυσίμων αλλά και η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος σε Κίνα και Ινδία, που θα απαιτήσει περισσότερα εδάφη για την εκτροφή κοπαδιών, δεν θα ισοφαρίσει την πτώση στην καλλιέργεια κι έτσι το αργότερο σε 50 χρόνια θα έχει μειωθεί κατά 10% το ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης.
Σύμφωνα με την έκθεση περίπου 15.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης θα ξαναγίνουν δάση ή θα επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση μέχρι το 2060.