Το 21% των φυτών όλου του πλανήτη αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης, σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια μελέτη που έχει γίνει.
Η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των φυτών, σύμφωνα με τις μελέτες. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η υλοτομία και η συλλογή φυτών. Η κλιματική αλλαγή έχει μακρόχρονες συνέπειες στην χλωρίδα του πλανήτη, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς τα επακόλουθά της.
Υπάρχουν συνολικά 391.000 τύποι φυτών σύμφωνα με την μελέτη που ονομάζεται «Η κατάσταση των Παγκόσμιων Φυτών». Γράφτηκε από 80 ειδικούς, υπό την αιγίδα των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων στο Λονδίνο.
Η καθηγήτρια Κάθι Γουίλις, Διευθύντρια Επιστημών στους Κήπους επισημαίνει στο Euronews:
«Το θετικό της έρευνας είναι ότι ακόμη ανακαλύπτουμε καινούργια φυτά: 2.000 νέα είδη κάθε χρόνο κατά μέσο όρο. Βρίσκουμε νέα φυτά για φαγητό, για καύσιμα, για φάρμακα. Το αρνητικό είναι ότι βλέπουμε μια τεράστια αλλαγή στο τι καλύπτει πλέον τη γη. Αυτό οφείλεται κυρίως στη γεωργική δραστηριότητα, αλλά λίγο και στην κλιματική αλλαγή επίσης. Υπάρχουν πολύ λίγες περιοχές αυτή τη στιγμή, που έχουν καταγραφεί για τα σημαντικά φυτά που διαθέτουν. Οι περισσότερες προστατευόμενες περιοχές είναι σημαντικοί θύλακες για τα πουλιά για παράδειγμα. Και χρειάζεται να αλλάξουμε όλο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικά είναι τα φυτά για την ανθρώπινη ζωή».
Οι Βασιλικοί Βοτανικοί κήποι έχουν έναν τεράστιο αριθμό φυτών στη συλλογή τους. Είναι ελάχιστα μπροστά σε τι υπάρχει στον πλανήτη.
«Αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να περιγράψω όλα τα είδη φυτών του πλανήτη μας. Αλλά ναι, αν τα οικοσυστήματα, τα δάση αλλάξουν τόσο πολύ, τότε το μόνο που θα κάνω είναι να περιγράψω τα είδη από τις συλλογές μας και από τα φυτά που δεν υπάρχουν πλέον στην άγρια φύση» τονίζει ο Τίμοθι Άτεριτζ, Επικεφαλής Ταυτοποίησης και Ονομασιών των Βοτανικών Κήπων.