Επτά αρχαίους γαλαξίες, μεταξύ των οποίων και αυτόν που θεωρείται ο παλαιότερος, και που χρονολογούνται τις πρώτες μέρες του σύμπαντος, ανακάλυψε το τηλεσκόπιο Hubble.
Η ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, είναι μέρος της έρευνας του πώς και πότε οι γαλαξίες συναθροίστηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το Σύμπαν γεννήθηκε πριν από 13,7 δισ. έτη και, για ένα διάστημα περίπου 200 εκατομμυρίων ετών, η μόνη δραστηριότητα, που υπήρχε, ήταν η ψύξη και η συνένωση των νεφών υδρογόνου, που είχαν δημιουργηθεί μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν υπήρξε ένα μεμονωμένο γεγονός, που οδήγησε στην ταυτόχρονη γέννηση άστρων στους πρώτους γαλαξίες, που είχαν δημιουργηθεί στο Σύμπαν, ή αν η συγκεκριμένη διαδικασία εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου πολλών εκατομμυρίων ετών.
Οι ερευνητές κατάφεραν με τη βοήθεια του Ηubble να φτάσουν στις απαρχές του Σύμπαντος και να εντοπίσουν επτά γαλαξίες, που οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν σε ένα διάστημα 350-600 εκατομμυρίων ετών μετά την Big Bang.
Ένας εξ αυτών εκτιμάται ότι γεννήθηκε μόλις 380 εκατομμύρια έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον αρχαιότερο γαλαξία, που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
“Αυτή η κοσμική αυγή δεν ήταν ένα μοναδικό, δραματικό γεγονός”, ανέφερε ο αστροφυσικός Richard Ellis από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια.