Η καλύτερη λύση θα ήταν η αποτέφρωση των ζώων σε ειδικές εγκαταστάσεις που εμποδίζουν τη διαρροή ραδιενεργού καπνού
Τα αγριογούρουνα εγκαταστάθηκαν στη Φουκουσίμα, μετά το τρομερό πυρηνικό ατύχημα το 2011 και αναπαράγονται με αστρονομική ταχύτητα.
Τα ζώα αυτά είναι ένα ακόμα πλήγμα για τη γεωργία διότι εισβάλλουν ανενόχλητα στα χωράφια και προκαλούν ζημιές ύψους 98 εκατομμυρίων γεν (σχεδόν 800.000 ευρώ) το χρόνο.
Ντόπιοι κυνηγοί προσπαθούν να περιορίσουν το πρόβλημα και ο αριθμός των αγριόχοιρων που θανατώνονται κάθε χρόνο τριπλασιάστηκε από τα 3 στα 13 χιλιάδες ζώα.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τα βάλει στο τραπέζι του γιατί έχουν προσβληθεί από ραδιενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες κιλά κρέατος που θεωρούνται ακατάλληλα για κατανάλωση πρέπει με κάποιο τρόπο να απορριφθούν. Οι διαθέσιμοι χώροι έχουν πλέον γεμίσει και τα νεκρά αγριογούρουνα που θάβονται σε αγρούς και κήπους συχνά ξεθάβονται από τα σκυλιά.
Η καλύτερη λύση θα ήταν η αποτέφρωση των ζώων σε ειδικές εγκαταστάσεις που εμποδίζουν τη διαρροή ραδιενεργού καπνού. Σύμφωνα με τη Washington Post, ένα τέτοιο αποτεφρωτήριο λειτουργεί στην πόλη Σόμα, μπορεί όμως να αποτεφρώνει μόνο τρεις αγριόχοιρους την ημέρα ή περίπου 1.000 το χρόνο.
Τα επίπεδα της ραδιενέργειας θα παραμείνουν τοξικά για ακόμα 30 χρόνια.
Να θυμίσουμε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και στο Τσερνόμπιλ. Μέσα σε διάστημα δέκα ετών από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, οι πληθυσμοί των ελαφιών, των λύκων, των αρκούδων και άλλων θηλαστικών είχαν υπερδιπλασιαστεί. Τα ραδιενεργά γουρούνια ήταν και παραμένουν πρόβλημα και στην περίπτωση του Τσερνόμπιλ. Ακόμα και σήμερα, πολλά αγριογούρουνα στη Γερμανία την Αυστρία και στη Γαλλία, χιλιάδες χιλιόμετρα από τον τόπο της καταστροφής στην Ουκρανία, κατάσχονται κάθε χρόνο λόγω επικίνδυνων συγκεντρώσεων καισίου-137.
Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου