Ένα νέο είδος δηλητηριώδους ανθρωποειδούς πιθήκου με μεγάλα μάτια ταυτοποιήθηκε πρόσφατα στο Μπόρνεο της Ινδονησίας από ερευνητές.
Αλλά ο νέος λεμούριος είναι ήδη υπό απειλή, αφενός λόγω του εμπορίου κατοικιδίων στην Ασία, εξαιτίας του προσώπου του που μοιάζει με αρκουδάκι, και το κάνουν ελκυστικό για τους λαθροκυνηγούς, τονίζει μια ομάδα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων.
Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός λεμούριου στην Ινδονησία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το νυκτόβιο “Nycticebus kayan” είναι νέο στη επιστήμη, και δύο άλλα, τα οποία θεωρούνταν υποείδη, θα έπρεπε να αναγνωριστούν ως μοναδικά είδη.
Αυτό το είδος, που μοιάζει πολύ με λεμούριο, βρέθηκε στη νοτιοανατολική Ασία και είναι χαρακτηριστικό για το τοξικό του δάγκωμα. Αλλά το είδος έχει ταξινομηθεί στον κατάλογο με τα ευάλωτα και υπό εξαφάνιση είδη, σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα για την Άγρια Ζωή της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Η Rachel Munds, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι και μέλος της ομάδας που ανακάλυψε το ζώο αυτό, είπε στην Guardian: “Δυστυχώς, εκτός από τις συνηθισμένες απώλειες λόγω της αποψίλωσης των δασών, υπάρχει μια αναπτυσσόμενη μαύρη αγορά για τα ζώα. Πωλούνται σαν κατοικίδια, χρησιμοποιούνται σαν στηρίγματα για τουριστικές φωτογραφίες ή για την παρασκευή φαρμάκων στην Ασία”.
Η ίδια πρόσθεσε ότι, χάρη στις νέες τεχνολογίες, η ομάδα μπόρεσε να ταυτοποιήσει αυτό το είδος ως ξεχωριστό. “Ιστορικά, πολλά είδη έμεναν χωρίς ταυτότητα καθώς μπερδεύονταν με άλλα. Ενώ ο αριθμός των αναγνωρισμένων πιθήκων έχει διπλασιαστεί τα περασμένα 25 χρόνια, κάποια νυκτόβια είδη παραμένουν άγνωστα στην επιστήμη.”
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Primatology.