Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η απόσταση του μεταναστευτικού ταξιδιού σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των εγκεφαλικών νευρώνων
Λένε ότι το ταξίδι ανοίγει το μυαλό. Αυτό που ισχύει για τους ανθρώπους, φαίνεται πως έχει βάση και για τα μεταναστευτικά πουλιά. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο μακρύτερα πετάνε τα πουλιά, τόσο περισσότερα νέα κύτταρα (νευρώνες) γεννά ο εγκέφαλός τους και άρα τόσο πιο έξυπνα είναι.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστρία και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον δρα Ούρι Ρολ της Σχολής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", έστησαν καρτέρι στην κοιλάδα του Ιορδάνη στο Ισραήλ και έπιασαν στα δίχτυά τους διάφορα περαστικά μεταναστευτικά πουλιά, που ήσαν καθ' οδόν για την Αφρική.
Οι ερευνητές υπολόγισαν την απόσταση που είχε διανύσει κάθε πουλί έως τη στιγμή που πιάστηκε και μετά μελετήθηκε ο εγκέφαλός τους. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η απόσταση του μεταναστευτικού ταξιδιού σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των εγκεφαλικών νευρώνων.
Όσο πιο μακρυά ταξιδεύει ένα πουλί, τόσο μεγαλύτερη ικανότητα προσανατολισμού πρέπει να έχει και αυτό αντανακλάται στον εγκέφαλό του.